ΗΠΑ προς πΓΔΜ: Εκμεταλλευτείτε την “ιστορική ευκαιρία”

Να εκμεταλλευτούν αυτήν “την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον” για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλεί το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την πΓΔΜ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

“Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ.: sic) την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας (σ.σ.: sic) και Ελλάδας”, σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία (σ.σ.: sic) να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία” ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: “Καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών”.

Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ

Την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ. Όπως τόνισε αποτελεί μια “ιστορική ευκαιρία” να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.

“Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα”, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. “Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή”, συνέχισε, όμως πρώτα “όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο η διαδικασία σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα πάει στη Βουλή και κάλεσε όλα τα κόμματα να ξεπεράσουν τα στενά κομματικά συμφέροντα και να ενωθούν για το συμφέρον της χώρας. Όπως σημείωσε, στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται, η έσχατη λύση που απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών , στα τέλη Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ