Ταγιάνι: Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας εγκυμονεί κινδύνους

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεσε η ευρωσκεπτιστική ιταλική κυβέρνηση είναι «κατά του λαού» και θα μπορούσαν να πλήξουν τις αποταμιεύσεις χωρίς να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές η κυβέρνηση της Ιταλίας έθεσε τον στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκαλώντας έκπληξη στις αγορές που ανέμεναν ότι ο στόχος του ελλείμματος θα τεθεί πιο χαμηλά.

Ανησυχώ πολύ γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία”, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Ταγιάνι, ο οποίος ανήκει στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση και ήταν στενός σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τα δημοσιονομικά σχέδια “δεν θα αυξήσουν την απασχόληση, αλλά θα προκαλέσουν προβλήματα στις αποταμιεύσεις των Ιταλών”, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε σύγκριση με την παραγωγή της σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διάσωσης της Ελλάδας, και είχε δεσμευτεί να το μειώσει το επόμενο έτος.

“Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι για τον λαό, είναι εναντίον του λαού” σημείωσε ο Ταγιάνι σε δήλωσή του, τονίζοντας ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα “θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στον βορά (της Ιταλίας), χωρίς να λύσουν τα προβλήματα στον νότο», που είναι το λιγότερο ανεπτυγμένο τμήμα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ