Πού και πότε θα χτυπήσει ο κυκλώνας, επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κυκλώνα που αναμένεται, όπως τόνισε εχθές ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, προκειμένου να δώσουν τα ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως τόνισε ο Γ. Ταφύλλης, προηγήθηκε σύσκεψη που συγκάλεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τους φορείς που έχουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων και την εξασφάλιση της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την περίπτωση αντιμετώπισης συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι φορείς πρώτης απόκρισης, η ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό Σώμα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ο Θ. Κολυδάς τόνισε ότι το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα μας επηρεάσει, έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου. Όπως τόνισε αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα, δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνησή τους, αλλά και την ένταση των φαινομένων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το βαρομετρικό αυτό χαμηλό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, σήμερα θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης, πρόσκαιρα και στις δυτικές Κυκλάδες, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά της Αττικής.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις οι βροχοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο “σπάσιμο”.

Από το Σάββατο, όπως τόνισε ο Θ. Κολυδάς, και πάλι θα αρχίσει σιγά-σιγά, και καθώς καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται σταδιακά προς τη χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων. Τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, και ειδικότερα τη νότια και την ανατολική Πελοπόννησος, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ, θα έχουμε μία ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Την Κυριακή αυτό το βαρομετρικό χαμηλό -από Σάββατο Σαββάτου βράδυ προς Κυριακή- θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να “ρηχαίνει” το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο.

Για τους ανέμους, ο Θ. Κολυδάς σημείωσε ότι ενώ θα εξασθενίσουν στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο αύριο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα φθάνουν τα 9 με 10 μποφόρ, θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο, ενώ το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού, θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9 με 10 μποφόρ, σε μία μικρή και περιορισμένη έκταση, η οποία θα είναι περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στη συνέχεια ο Γ. Ταφύλλης σημείωσε ότι στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

– Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ