Απαλλαγή πυρόπληκτων από τέλος ακίνητης περιουσίας και δημοτικά τέλη

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, το τέλος ακίνητης περιουσίας και τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι μη κατοικήσιμα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο “Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2015/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (EEL 106/24.4.2015)” προβλέπει τα εξής:

– Ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του άρθρου 1 του ν. 25/1975, τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων του άρθρου 10 του ν. 1080/1980 και το τέλος ακίνητης περιουσίας του άρθρου 24 του ν. 2130/1993) για όσο χρονικό διάστημα τα ακίνητα είναι μη κατοικήσιμα και κατά συνέπεια δεν χρησιμοποιούνται.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, το έλλειμμα που εμφανίζεται στο ισοζύγιο της ανταποδοτικής υπηρεσίας, εξαιτίας της χορηγούμενης απαλλαγής, μπορεί να καλύπτεται από κάθε είδους γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη συγκεκριμένης δαπάνης έσοδα του οικείου δήμου.

– Οι υπηρεσίες δόμησης των οικείων δήμων αναζητούν αυτεπαγγέλτως τις εκθέσεις αυτοψίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα μη κατοικήσιμα ακίνητα, ενημερώνουν τις δημοτικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή και είσπραξη των παραπάνω εσόδων και παρακολουθούν τυχόν μεταβολές σε ότι αφορά την κατάστασή τους.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις, σύμφωνα με την εγκύκλιο ισχύουν από 23.7.2018.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, η τροπολογία έχει στόχο την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων προσώπων από φυσικές καταστροφές σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και τα ακίνητά τους έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και είναι μη κατοικήσιμα, και για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεδομένου ότι η ανοικοδόμησή τους συνεπάγεται ήδη ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για τους κατόχους τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ