Συμφωνία ΔΝΤ – Αργεντινής για πρόγραμμα στήριξης 57,1 δισ. δολαρίων, τι προβλέπει η συμφωνία

Την αύξηση του προγράμματος στήριξης προς την Αργεντινή στα 57,1 δισ. δολάρια από 50 δισ. δολάρια που ήταν το αρχικό πρόγραμμα, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και οι αρχές της Αργεντινής κατέληξαν σε συμφωνία για μια σειρά ενισχυμένων οικονομικών πολιτικών που θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα (stand-by agreement – SBA) διάρκειας 36 μηνών που εγκρίθηκε στις 20 Ιουνίου 2018.

Η αναθεωρημένη συμφωνία, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΝΤ, προβλέπει την αύξηση των διαθέσιμων πόρων κατά 19 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2019 και ανεβάζει το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στα 57,1 δισ. δολάρια έως το 2021.

Οι πόροι που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως προληπτικοί και οι αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ για δημοσιονομική στήριξη.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Η Αργεντινή έχει αναπτύξει ένα ενισχυμένο οικονομικό σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Στον πυρήνα του νέου σχεδίου βρίσκεται μια δημοσιονομική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής της θέσης και στην ύπαρξη ενός βιώσιμου, κατάλληλα χρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού, μιας ισχυρής νομισματικής πολιτικής επικεντρωμένης στη μείωση του πληθωρισμού, μιας πολιτικής κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας χωρίς παρέμβαση.

Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου των αρχών θα είναι να φθάσουν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2019, ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως, και να περάσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2020. Αυτά τα αποφασιστικά βήματα θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος. Η έγκριση του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό του 2019 θα είναι ένα ουσιαστικό επόμενο βήμα.

Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να υπονομεύει την οικονομική ευημερία στην Αργεντινή και το βάρος του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τα πιο ευάλωτα στρώματα. Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, οι αρχές θα στραφούν προς ένα ισχυρότερο, απλούστερο και επαληθεύσιμο καθεστώς νομισματικής πολιτικής, αντικαθιστώντας το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού με έναν νομισματικό στόχο βάσης. Αυτό το νέο πλαίσιο θα περιορίσει την προσφορά χρήματος και θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα, με σκοπό να μειωθεί αποφασιστικά και με ταχύτητα ο πληθωρισμός με αποφασιστικότητα και ταχύτητα τις πληθωριστικές και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αποφάσισε να υιοθετήσει ένα καθεστώς κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας χωρίς παρέμβαση. Σε περίπτωση υπερβολικής υπέρβασης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας μπορεί να προβεί σε περιορισμένη παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος για την αποτροπή των απορρύθμιση των συνθηκών της αγοράς. Περισσότερες λεπτομέρειες για το αναθεωρημένο αυτό πλαίσιο θα ανακοινωθούν σήμερα από την κεντρική τράπεζα.

Από την αρχή, οι αρχές της Αργεντινής έχουν καταστήσει την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας κορυφαία προτεραιότητα στο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισής τους. Αυτό παραμένει βασικό στοιχείο αυτού του αναθεωρημένου σχεδίου και υποστηρίζεται πλήρως από το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Οι αρχές θα επεκτείνουν επίσης την κάλυψη των καθολικών επιδομάτων τέκνων και των επιδομάτων υγείας για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. Επιπλέον, σε περίπτωση επιδείνωσης των κοινωνικών συνθηκών, η κατανομή του προϋπολογισμού για κοινωνικές προτεραιότητες θα αυξηθεί και θα διευθετηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Το Ταμείο εξακολουθεί να δεσμεύεται πλήρως να βοηθήσει την Αργεντινή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Υποστηρίζω το αναθεωρημένο σχέδιο μεταρρύθμισης της Αργεντινής και πιστεύω ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς, στο πλαίσιο της φιλόδοξης οικονομικής ατζέντας της κυβέρνησης, και στην προστασία των πιο ευάλωτων από το βάρος της αναγκαίας πολιτικής προσαρμογής”.

Καταλήγοντας, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα στηρίξει την έγκριση του ενισχυμένου προγράμματος από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Αργεντινή έχει μπροστά της πολύ δουλειά προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.

“Η προσπάθεια αυτή μόλις αρχίζει. Το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις αρχές της Αργεντινής στις προσπάθειές τους”, επεσήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ