Για δεύτερη μέρα η κακοκαιρία “Ξενοφών” σαρώνει τη χώρα

Για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία “Ξενοφών” σαρώνει τη χώρα, με θυελλώδεις ανέμους να φτάνουν κατά τόπους ακόμη και τα 10 μποφόρ και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, δημιουργώντας προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι στη ακτοπλοΐα, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ σε πολλές περιοχές τα σχολεία παραμένουν κλειστά ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πιο αναλυτικά, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ. Στον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, καθώς και το πορθμείο Ρίο – Αντίρριο.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί από το πρωί της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης πάνω από 350 κλήσεις στην Αττική για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Εν τω μεταξύ, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.

Κλειστά θα παραμείνουν, επίσης, σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Για σήμερα Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις, αρχικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, που σταδιακά έως το τέλος του εικοσιτετραώρου θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Βροχές θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Από το απόγευμα, οι βροχές θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο.

Παράλληλα θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Εν τω μεταξύ, η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ