Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 μείωσε το δημόσιο χρέος της η Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες του έτους κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στο 1,93 τρισ. ευρώ (2,27 τρισ. δολάρια), σύμφωνα με το Reuters.

Το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων, των δήμων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώθηκε κατά 46,5 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ μείωσε το χρέος της κατά 1,7% στο 1,22 τρισ. ευρώ, ενώ τα 16 κρατίδια περιόρισαν το χρέος τους κατά 3,6% στα 574,5 δισ. ευρώ. Το χρέος των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκε κατά 7,1% στα 403 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία περιόρισε τα σχέδιά της για την έκδοση νέου χρέους το τέταρτο τρίμηνο του έτους κατά 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να εξετάσει πώς θα επανεπενδύσει τα κεφάλαια που προέρχονται από κρατικά ομόλογα, που απέκτησε στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), που ωριμάζουν το επόμενο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ