Αυτές είναι οι 30 καλύτερες χώρες στον κόσμο για να κάνεις μια καινούργια αρχή

Η μετακόμιση σε μια άλλη χώρα ποτέ δεν είναι εύκολη και ειδικά όταν σε “σπρώχνει” η ανάγκη για μια καλύτερη ζωή και τα οικονομικά προβλήματα. Τις περισσότερες φορές πρέπει να κάνεις καινούργιους φίλους και να οργανώσεις τόσο την δική σου ζωή όσο και της οικογένειας σου μέσα σε εντελώς καινούργια πλαίσια. 

Προκειμένου να βοηθήσει αυτούς που αναζητούν μια καινούργια τύχη, το InterNations η μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα μεταναστών συγκέντρωσε τις κορυφαίες 30 χώρες για να βρεις δουλειά, να κάνεις φίλους και να φροντίσεις την οικογένεια σου. Η κατάταξη έγινε βάση συνεντεύξεων και ερωτηματολογίου ανάμεσα σε 18.000 μέλη σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

30. Κύπρος: Ο ζεστός καιρός, ο πολιτισμός και η ευκολία της εγκατάστασης κάνει πολύ εύκολη την μετεγκατάσταση. Όμως υπάρχουν ανησυχίες για την επαγγελματική ασφάλεια και τις ευκαιρίες για σταδιοδρομία. 

29. Βέλγιο: οι μετανάστες είναι ευχαριστημένοι με την ασφάλεια της εργασίας και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Ωστόσο, πολλοί ερωτηθέντες δεν ήταν ευχαριστημένοι με την κοινωνική ζωή και την προσωπική τους ασφάλεια.

28. Φιλιππίνες: Οικονομικά προσιτό κόστος ζωής και φιλικοί κάτοικοι αλλά άσχημες επιδόσεις στην προσωπική ασφάλεια, τον καιρό και τις συγκοινωνιακές υποδομές

27. Εσθονία: Εξαιρετικές επιδόσεις στο μεγάλωμα παιδιών λόγω των προσιτών τιμών και την ποιότητα της παιδικής μέριμνας και της εκπαίδευσης. Πολύ καλή βαθμολογία στις ευκαιρίες καριέρας, ωστόσο χαμηλές επιδόσεις στην φιλικότητα των ντόπιων

26. Ουγκάντα: Πολύ φιλικός ντόπιος πληθυσμός, όμως σύμφωνα με τους ερωτηθέντες υπάρχει ανεπάρκεια στο αίσθημα προσωπικής ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας. 

25. Νορβηγία: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι με την ασφάλεια της εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον, καθώς στη οι ώρες εργασίας είναι λιγότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Υψηλοί μισθοί αλλά και αντίστοιχα υψηλό κόστος ζωής. 

24. Αυστρία: Καλή οικονομία, σωστή εκπαίδευση, καλή και προσιτή παιδική μέριμνα σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, ωστόσο πολλοί δήλωσαν πως δυσκολεύτηκαν να κάνουν φίλους, ενώ και η γλώσσα αποτέλεσε πρόβλημα

23. Φινλανδία: Η χώρα κατέλαβε υψηλή θέση σε ότι αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής, ενώ βρέθηκε ψηλά στην κατάταξη ανάμεσα στις χώρες με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όμως εντοπίστηκαν διαφορές στην ευκολία εγκατάστασης ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. 

22. Ισραήλ: Μια από τις χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες στην οικογενειακή φροντίδα, καθώς τόσο η διαθεσιμότητα χώρων αναψυχής για παιδιά, όσο και της περίθαλψης αλλά και της γενικότερης διάθεσης της τοπικής κοινωνίας προς τα παιδιά κάνουν το Ισραήλ ένα από τα καλύτερα μέρη για να μεγαλώσεις παιδιά. Ωστόσο το υψηλό κόστος ζωής αλλά και τα προβλήματα πολιτικής σταθερότητας της περιοχής λειτουργούν αρνητικά. 

21. Βουλγαρία: Έχει γίνει ο κοινός τόπος μετεγκατάστασης Βρετανών οι οποίοι αποτελούν την μεγαλύτερη κοινότητα. Το κόστος ζωής είναι προσιτό όμως υπάρχουν παράπονα για την κακή ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την κακή κατάσταση της τοπικής οικονομίας. 

20. Μάλτα: Όπως δηλώνουν οι μετανάστες, η ζωή στην Μάλτα είναι προσιτή και το διαθέσιμο εισόδημα από την εργασία είναι αρκετό για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης. Μέτρια βαθμολογία στην πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι και στην πληρωμή με κάρτες. 

19. Καναδάς: Οι περισσότεροι μετανάστες που μένουν στον Καναδά δηλώνουν πως θέλουν να παραμείνουν για πάντα εκεί. ΟΙ ευκολία πρόσβασης στις κυβερνητικές υπηρεσίες, η πολιτική σταθερότητα και οι ντόπιοι εξισορροπούν το κόστος ζωής που είναι λίγο αυξημένο

18. Ταϊλάνδη: Οι περισσότεροι από τους μετανάστες στην Ταϊλάνδη μετακομίζουν εκεί για την καλύτερη ποιότητα ζωής  ειδικά μετά την συνταξιοδότηση και το προσιτό κόστος ζωής. Στον αντίποδα υπάρχουν οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

17. Μαλαισία: Χαμηλό κόστος ζωής και ικανοποίηση για την οικονομική κατάσταση. Επίσης δεν χρειάζεται να μάθεις την γλώσσα καθώς οι περισσότεροι μιλάνε αγγλικά. Στον αντίποδα η αίσθηση της προσωπικής ασφάλειας αφαιρεί βαθμούς από την γενική βαθμολογία της Μαλαισίας.

16. Ολλανδία: Οι μετανάστες είναι ευχαριστημένοι ειδικά από την αγορά εργασίας ενώ δουλεύουν λιγότερο από ότι ο υπόλοιπος κόσμος. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στην δημιουργία κύκλου φίλων

15. Λουξεμβούργο: Το Λουξεμβούργο κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στους μετανάστες σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική σταθερότητα, την ειρήνη και την κατάσταση της τοπικής οικονομίας. Όμως όλα αυτά έχουν ένα τίμημα και στην προκειμένη περίπτωση είναι το πολύ υψηλό κόστος ζωής. 

14. Βιετνάμ: Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως κερδίζει περισσότερα από όσα χρειάζονται για να ζήσουν στην χώρα, ενώ δήλωσαν επίσης ικανοποιημένοι από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Στα προβλήματα καταγράφονται οι προβληματικές συγκοινωνίες, οι υποδομές και οι διαθέσιμες δραστηριότητες αναψυχής στη χώρα. 

13. Παναμάς: Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως έχουν βρει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, χωρίς όμως κάτι πάνω από αυτό

12. Αυστραλία: Καλή ποιότητα ζωής και ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή, όμως με ακριβό κόστος διαβίωσης. 

11. Νέα Ζηλανδία: Ιδιαίτερα προσφιλής επιλογή στους αγγλόφωνους μετανάστες από Βρετανία, ΗΠΑ και Νότια Αφρική. Η χώρα προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για εργασία και οικογενειακή ζωή, αλλά με σχετικά υψηλό κόστος διαβίωσης. 

10. Τσεχία: Το γεγονός πως η Τσεχία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπη την καθιστά ιδανική για να γυρίσεις όλη σχεδόν την ήπειρο. Οι γονείς δήλωσαν πως η παιδική φροντίδα και μέριμνα είναι σε υψηλό επίπεδο ενώ η ίδια εικόνα υπάρχει και για την εκπαίδευση. Ωστόσο πολλοί επεσήμαναν το γλωσσικό εμπόδιο και την δυσκολία να κάνεις φίλους.

9. Κολομβία: Οι περισσότεροι δήλωσαν πως το εισόδημα των νοικοκυριών είναι αρκετό ή και περισσότερο από αρκετό για να καλύψει το κόστος των καθημερινών εξόδων. Σε ποσοστό 90% δήλωσαν επίσης την φιλικότητα των ντόπιων προς τους ξένους σαν ένα μεγάλο προσόν για να μετεγκατασταθεί κάποιος εκεί

8. Ισπανία: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησαν με πολύ καλά σχόλια για τον καιρό, την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την ικανότητα να κάνουν φίλους. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους και την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

7. Κόστα Ρίκα: Αν και οι περισσότεροι την θεωρούν ένα τόπο που έχει πολλές δραστηριότητες έξω από την εργασία, τρεις στους δέκα είπαν ότι αισθάνονται αρνητικά για τις προοπτικές σταδιοδρομίας. 

6. Πορτογαλία: Σχεδόν όλοι οι μετανάστες που ζούσαν εδώ δήλωσαν ότι τους άρεσε το τοπικό κλίμα, την ικανότητα να εγκατασταθούν και την ατμόσφαιρα για την ανατροφή των παιδιών. Ωστόσο, αρκετοί ανέφεραν ότι ήταν δυσαρεστημένοι με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας τους. Οι ξένοι που ζουν εδώ είναι επίσης πιο ευτυχισμένοι με τις σχέσεις τους με τους ντόπιους.

5. Σιγκαπούρη: Πολλές και καλές ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ υψηλό είναι και το αίσθημα ασφάλειας. Από την άλλη όμως το κόστος διαβίωσης είναι σχετικά υψηλό

4. Μεξικό: Όσοι έχουν μεταναστεύσει στο Μεξικό δηλώνουν οι πιο ευτυχισμένοι από όλους τους υπόλοιπους, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ατμόσφαιρα και την φιλικότητα των ντόπιων. Ωστόσο πολλοί γονείς δήλωσαν πως ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους. 

3. Εκουαδόρ: Πολύ φιλικοί κάτοικοι και ευκολία στο να κάνεις φίλους, αν και η ποιότητα ζωής θα μπορούσε να είναι καλύτερη. 

2. Ταϊβάν: Υψηλής ποιότητας και προσιτή υγειονομική περίθαλψη, και αυξημένο αίσθημα ασφάλειας. Αν και υπάρχει ένα πρόβλημα με την τοπική γλώσσα, υπάρχει πολύ και φιλικό κλίμα από τους ντόπιους. 

1.Μπαχρέιν: το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ήταν πολύ εύκολο να συνηθίσει τον τοπικό πολιτισμό και επτά στους δέκα δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από την ασφάλεια της εργασίας και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Πολύ καλή εκπαίδευση αν και με αυξημένο κόστος. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ