Κολοσσό χρυσού δημιουργεί η Barrick Gold εξαγοράζοντας τη Randgold έναντι 18,3 δισ. δολαρίων

Στην εξαγορά της Randgold Resources προχωρά η Barrick Gold, σε μια συμφωνία ύψους 18,3 δισ. δολαρίων που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία χρυσού, βάσει αξίας και παραγωγής, παγκοσμίως.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση, θα είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τορόντο, ενώ θα κατέχει πέντε από τα 10 ορυχεία χρυσού με το χαμηλότερο κόστος στον κόσμο και θα αποτιμάται στα 24 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή εδώ και χρόνια στον κλάδο εξόρυξης χρυσού, όπου οι εταιρείες βρίσκονται υπό την πίεση των επενδυτών για μείωση του κόστους, κάτι που έχει περιορίσει τα περιθώρια για εξαγορές.

Ο πρόεδρος της Barrick Gold, John Thornton, θα αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, ενώ ο επικεφαλής της Randgold, Mark Bristow, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Μετά τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσειων, οι μέτοχοι της Barrick θα κατέχουν το 66,6% των μετοχών, ενώ οι μέτοχοι της Randgold το υπόλοιπο 33,4%.

Με βάση τους όρους της συγχώνευσης, η Randgold αποτιμάται στα 4,58 δισ. στερλίνες (6 δισ. δολάρια), ή στις 48,5 λίρες ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters. Η προσφορά είναι σε συμφωνία με την κεφαλαιοποίηση της Randgold, στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Η συμφωνία υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ