Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Τέλος οι εκπλήξεις!”

Μιλώντας στο 13o Roadshow Χρηματιστηρίου Αθηνών από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει για την μη περικοπή των συντάξεων, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά ότι γίνει θα γίνει σε άμεση συνεννόηση με τους θεσμούς.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε τα στοιχεία στους εταίρους οι οποίοι δεν ήταν αρνητικοί, απλά θέλησαν να διασταυρώσουν όλα τα στοιχεία προκειμένου να πεισθούν πως μια τέτοια ενέργεια είναι εφικτή. Όπως διαβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους επενδυτές που βρίσκονταν στην αίθουσα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκπλήξεις που θα αποσταθεροποιήσουν την πορεία της χώρας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει προχωρήσει όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα και αναφέρθηκε τόσο στο project του Ελληνικού, όσο και άλλα μεγάλα έργα όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, διαβεβαιώνοντας στην ουσία πως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στα έργα ανάπτυξης και τις μεγάλες επενδύσεις. 

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Eldorado, τα έργα της οποίας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά για την χώρα, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερη περίπτωση και την κάλεσε να αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα Ευρωπαϊκή χώρα με νόμους και ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ κάλεσε την Eldorado να χαμηλώσει λίγο τους τόνους και να δει το θέμα και από την μεριά της κυβέρνησης. 

Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως έχει παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ υποστήριξε πως το μέτρο επηρεάζει μόνο τους παλιούς συνταξιούχους οι οποίοι εν καιρώ “θα βγουν σιγά σιγά από το σύστημα”, οπότε θα μπορούσε να αποφευχθεί η περικοπή. Όμως, όπως επανέλαβε σε πολλά σημεία της ομιλίας του, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. 

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο 900 εκατ. ευρώ το οποίο μπορεί να διατεθεί για κοινωνική πολιτική και όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη είναι υπολογισμένα βάση αυτών των διαθέσιμων κεφαλαίων. Σε αυτό το σημείο είναι που εστιάζονται όλες οι συνομιλίες με τους θεσμούς, προκειμένου να “κλειδώσει” αυτό το ποσό και η χρήση του, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να ξεκινήσει την “αναβίωση” της μεσαίας τάξης, η οποία από εδώ και πέρα θα έχει ενεργή συμμετοχή στα πεπραγμένα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ