“Κλείδωσε” ο ΕΝΦΙΑ του 2019

Αν και δεν φαίνεται πως ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα ακολουθήσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την διάταξη που πρόκειται να έρθει στη Βουλή, θα υπάρξουν μειώσεις όμως θα είναι πολύ μικρές. 

Η επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα, οριοθέτησε τα ποσοστά αλλά και τα ποσά της έκπτωσης η οποία θα φτάσει το 30% για την πλειοψηφία των φορολογούμενων, όμως αναμένεται το τελικό ποσό της έκπτωσης να είναι αρκετά μικρό. Σύμφωνα με τα μοντέλα που “τρέχει” το υπουργείο Οικονομικών τα οποία θα καθορίσουν στο τέλος την ακριβή διατύπωση της ρύθμισης που θα έρθει στη Βουλή, οι μειώσεις θα εξαρτώνται από την αξία του ακινήτου ή των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του ο κάθε φορολογούμενος και όχι στην περιοχή στην οπία βρίσκονται, στην ουσία κάνοντας ανεξάρτητο τον ΕΝΦΙΑ από τις ζώνες και συνδέοντας τον πιο πολύ με το περιουσιολόγιο. 

Η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα έχει κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι θα εφαρμόζονται επί του τελικού ποσού της βεβαίωσης από τον κύριο φόρο. Οι συντελεστές αυτοί θα είναι της τάξης του 30%, 20% και 10% και το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης θα έχουν οι φορολογούμενοι των οποίων η περιουσία δεν ξεπερνάει τα 60.000 ευρώ. 

Από τα 60.000 ευρώ έως και τα 100.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα “πέσει” στην κλίμακα έκπτωσης 20%, ενώ 10% θα έχει όποιος έχει περιουσία από 100.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω δεν θα παρέχεται καμία έκπτωση σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την κυβέρνηση. 

Ο τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αλλάξει και θα συνεχίσει να βγαίνει βάση των τετραγωνικών του ακινήτου, του ποσοστού ιδιοκτησίας, την παλαιότητα, και φυσικά τον φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο, ο οποίος εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. 

Εκτός από τον νέο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο ακόμη αλλαγές για το επόμενο έτος, την εκ νέου αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και το “πάγωμα” του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Όλες αυτές οι αλλαγές, όπως και όλες οι αλλαγές, θα πρέπει να συζητηθούν και να πάρουν την έγκριση των θεσμών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ