“Καλπάζει” πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός στην Βρετανία

Παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως ο πληθωρισμός στην Μεγάλη Βρετανία τον Αύγουστο θα κυμανθεί στο 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής της χώρας, ο πληθωρισμός των Αύγουστο ανέβηκε στο 2,7%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως κυμάνθηκε πέραν των προβλέψεων, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Επιπρόσθετα, αύξηση παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 2,5% τον Ιούλιο, αντίθετα με τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι είχαν κάνει αναφορά για αύξηση 2,4%. Παράλληλα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε ετήσια άνοδο 2,1% έναντι 1,9% τον προηγούμενο μήνα και έναντι των εκτιμήσεων στο 1,8%.

Με εξαίρεση τα παραπάνω στοιχεία, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί σταθερά από τον Νοέμβριο του 2017, όταν και άγγιξε το 3,1%.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει επιβράδυνση «με βιώσιμο τρόπο στον στόχο του 2% σε συμβατικό ορίζοντα».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η τράπεζα της Αγγλίας, οι προβλέψεις της εξαρτώνται από την προσδοκίας μίας ομαλής προσαρμογής στο μέσο όρο μίας σειράς πιθανών αποτελεσμάτων για την ενδεχόμενη εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνομιλίες για το Brexit αναμένεται να εντατικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ευελπιστούν ότι θα διευθετήσουν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Όπως επισημαίνουν πολλοί οικονομολόγοι δεν αναμένεται και άλλη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας μέχρι να ολοκληρωθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ