Maas: Ο λαός της πΓΔΜ θα πρέπει να ψηφίσει “Ναι” στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heico Maas, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ καλώντας τον λαό της γείτονος να ψηφίσει “Ναι” στο επερχόμενο δημοψήφισμα, ενώ δήλωσε χαρούμενος για την συμφωνία στο όνομα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Αθήνα “Ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για την ΠΓΔΜ και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζουν.  Γι΄ αυτό και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.  Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. 

Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα.  Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια” είπε μιλώντας στη Deutsche Welle o Maas. Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες παρέμβασης και άλλων παραγόντων, όπως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Maas εκτίμησε ότι οι ίδιοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θέλουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. “Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη.  Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι.  Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ΄ ό,τι η Ευρώπη”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ