Συμφωνία θεσμών για αύξηση κατώτατου μισθού, έρχεται άμεσα τροπολογία

Με τροπολογία που αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα και αύριο, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η τροπολογία θα καλύψει την αύξηση άμεσα, μέχρι να ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει περάσει από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2019. 

Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος επίσης αναμένεται να αυξηθεί. Οι αυξήσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει με την αύξηση του μισθού, όμως έχουν βάλει όριο πως αυτή δεν θα ξεπεράσει το 5%. Η αρμόδια 3μελής επιτροπή αναμένεται να έχει συγκροτηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και άλλον έναν από το υπουργείο Εργασίας. 

Η τροπολογία της υπουργού Εργασίας θα επισπεύσει την συνήθη διαδικασία η οποία θέλει τον βασικό μισθό να καθορίζεται από το κράτος με μια διαδικασία που ξεκινάει κάθε Φεβρουάριο για να ολοκληρωθεί μετά από μερικούς μήνες, ενώ για τον καθορισμό του λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της οικονομίας του κράτους καθώς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, την ανεργία και τα εισοδήματα. Η διαδικασία προβλέπει εκθέσεις και επιστημονική υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων, εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, υπομνήματα, προφορική διαβούλευση και σύνταξη Πορίσματος Διαβούλευσης από εμπειρογνώμονες. Η υπουργός Εργασίας το λαμβάνει υπόψη της προκειμένου να εισηγηθεί τον νέο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ