Πιθανό “ραντεβού” Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την άλλη εβδομάδα

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδέχεται να έχει την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία του Μαξίμου και της Τουρκικής Προεδρίας φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, αφού όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων επί σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές.

Το τελευταίο τετ-α-τετ των δύο ανδρών έλαβε χώρα τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο NATO, όπου η συνάντησή τους είχε επικεντρωθεί στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στη νέα συνάντηση, εφόσον πραγματοποιηθεί, στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, με αφορμή και τα πρόσφατα επεισόδια που προκάλεσαν Τούρκοι ψαράδες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Από την τουρκική πλευρά, η ατζέντα φαίνεται να περιλαμβάνει το Κυπριακό, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα της δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, καθώς η Άγκυρα διεκδικεί συμμετοχή στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων τόσο εντός της κυπριακής ΑΟΖ όσο και στη βορειοανατολική πλευρά των Κατεχομένων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί επίσης το μείζον θέμα με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, θέμα που αποτελεί έκτοτε “αγκάθι” στις σχέσεις των δύο χωρών, με ανώτερους αξιωματούχους της γείτονος να καταφέρονται μάλιστα συχνά κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ