Τραμπ: Πολύτιμος εταίρος η Κύπρος, ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού επαναβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποδεχόμενος τη Δευτέρα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Μάριου Λυσιώτη.

Σύμφωνα με διπλωματικές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις σχέσεις των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο πολύτιμο εταίρο σε μια ευάλωτη περιοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Από τη μεριά του ο Μ. Λυσιώτης, αφού διαβίβασε στον Αμερικανό πρόεδρο τους χαιρετισμούς του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων αυτών.

Χαρακτήρισε μάλιστα κομβικό τον ρόλο των ΗΠΑ για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με γειτονικά κράτη της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ