Προσπάθειες παρέμβασης της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ καταγγέλλουν οι ΗΠΑ

Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, μεταξύ άλλων και μέσω παραπληροφόρησης, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, που έφτασε στα Σκόπια σήμερα Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η πΓΔΜ έχει προγραμματίσει για τις 30 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα για τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο με τη Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματός της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εξέλιξη που ανοίγει την πόρτα για την είσοδο της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μάτις είναι ο τελευταίος από μια σειρά δυτικούς ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται τα Σκόπια προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία.

“Εξετάζουμε απλώς πώς διαμορφώνουν το δικό τους μέλλον… όχι να διαμορφώνεται από κάποιον άλλο”, δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. “Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει κι εκεί ό,τι προσπάθησε να κάνει σε τόσες άλλες χώρες”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τον απασχολεί η παρέμβαση της Μόσχας.

Ο Μάτις, ο οποίος θα βρίσκεται στα Σκόπια μόνο για λίγες ώρες, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, καθώς και τον πρόεδρο Γκιόργκε Ίβανοφ, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι φιλορωσικές ομάδες επιδιώκουν να υπονομεύσουν το δημοψήφισμα, με τη Μόσχα να προσπαθεί να εξαγοράσει άτομα και να διαδίδει παραποιημένες πληροφορίες. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν μεταφέρει χρήματα και διεξάγουν επίσης ευρύτερες καμπάνιες επιρροής“, σημείωσε ο Μάτις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές είναι οι προσπάθειες της Μόσχας.

Σημειώνεται ότι ο Πρέσβης της Μόσχας στα Σκόπια έχει επικρίνει τις φιλοδοξίες της πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει “ένας θεμιτός στόχος” εάν οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας επιδεινωθούν περαιτέρω.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το Reuters, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 50% των πολιτών της πΓΔΜ είναι πιθανό να ψηφίσει, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει τη συμφωνία. Χιλιάδες άνθρωποι, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αλλαγή του ονόματος της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ