Ο Τραμπ “χτυπάει” ξανά την Κίνα με νέους δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων

Λίγο πριν τις προγραμματισμένες εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια επίδειξη δύναμης, είναι αποφασισμένος να επιβάλει νέους δασμούς στο Πεκίνο ύψους 200 δισ. δολαρίων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι κοντά στην κυβέρνηση.
Το θέμα αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από την Wall Street Journal η οποία επιβεβαίωσε αντίστοιχο ρεπορτάζ του Bloomberg το οποίο έλεγε πως ο Τραμπ έδωσε εντολή στους βοηθούς του να ετοιμάσουν ένα σχέδιο για να χτυπήσουν εκ νέου τις Κινέζικες εισαγωγές. Η κίνηση αυτή του Τραμπ ενδέχεται να τορπιλίσει τις συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα πριν ακόμα οι δυο πλευρές κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει το Πεκίνο σε επιβολή αντίστοιχων δασμών.

Όπως αναφέρουν πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, οι νέοι δασμοί θα είναι ύψους 10%, επιπρόσθετα του 25% που είχε επιβληθεί νωρίτερα. Σκοπός του Ντόναλντ Τραμπ είναι να “σπάσει” το ηθικό του Πεκίνου, όμως μέχρι στιγμής από την Κίνα δεν έχει υπάρξει κάποιο σημάδι που να δείχνει πως οι αμερικανικοί δασμοί έχουν δημιουργήσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας.
Ο λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ έχει σκοπό να επιβάλει τόσο χαμηλό ποσοστό δασμών είναι για να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις που θα έχουν στους Αμερικάνους πολίτες λόγω της ενδεχόμενης αύξησης της τιμής των προϊόντων που εισάγονται από Κίνα, ενώ το ωφέλημα θα είναι και πολιτικό. Μια νέα επίθεση εναντίον της Κίνας θα “δυναμώσει” την πατριωτική φωνή των Ρεπουμπλικανικών υποψηφίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Παρά το γεγονός πως πολλοί ψηφοφόροι επαινούν την κυβέρνηση Τραμπ για την πορεία της οικονομίας, υπάρχουν πάρα πολλές φωνές για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλλημένα προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε επιβολή νέων δασμών, όποτε κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή, Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ είχε συνεχείς συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εμπορίου Στίβεν Μνούχιν είχε επιχειρήσει την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Κίνα, στις οποίες οι Κινέζοι απείλησαν με αποχώρηση αντιδρώντας στις κινήσεις του Τραμπ. Από την μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε με κάθε τρόπο πως δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει ούτε μισό βήμα προς τα πίσω, αυξάνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύo πλευρές.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου “ο πρόεδρος έχει γίνει σαφής πως τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις δράσεις εναντίον της Κίνας, όσο αυτή συνεχίζει την τακτική της ενάντια στις ΗΠΑ. Καλούμε το Πεκίνο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ