Κυριάκος Μητσοτάκης: “Αυτά είναι τα ‘κλειδιά’ για την ανάταξη της χώρας”

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και τις διαφορές του από το σχέδιο της κυβέρνησης περιέγραψε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε, πρώτος στόχος του είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, με όχημα το “μαξιλάρι” που έχει δημιουργηθεί, σκοπός του οποίου -όπως σημείωσε- δεν είναι να φαγωθεί, αλλά να συμβάλει ώστε να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές.

Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης στις 21 Αυγούστου όπως είχε προγραμματιστεί, με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, προψηφισμένα μέτρα και αυστηρή εποπτεία, ωστόσο εξακολουθεί σήμερα να είναι “εκτός αγορών”, κάτι που δημιουργεί αρνητικές συνθήκες, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δείξουμε πως βγαίνουμε από το πρόγραμμα με τρόπο διαφορετικό από τις άλλες χώρες. Πρόσθεσε, δε, ότι προσωπική του δέσμευση είναι να μειωθεί το κόστος δανεισμού και ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη.

“Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα”

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε εχθές από το βήμα της ΔΕΘ, ο αρχηγός της ΝΔ επισήμανε ότι δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων για την ενίσχυση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. “Ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχια μέσω επιδομάτων, ενώ υπερφορολογεί για να μεγαλώσει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος“, υποστήριξε.

Όπως τόνισε, το σχέδιο της ΝΔ είναι συνολικό και αφορά την ανάταξη της χώρας, αλλά και πιο φιλόδοξο από το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς προβλέπει ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 θέσεων απασχόλησης την επόμενη πενταετία.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα ψηφίσει κάποια από τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα έρθει. “Αν ερμήνευσα καλά τον κ. Τσακαλώτο, κατάλαβα ότι από το μενού των μέτρων έχει συμφωνηθεί μόνο η κοστολόγηση με τους δανειστές”, σημείωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μέτρα που είναι ευθυγραμμισμένα στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχει αντιγράψει η κυβέρνηση από τις προτάσεις της ΝΔ, δεν έχουν λόγο να μην τα ψηφίσουν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ.

Κοστολογημένες οι προτάσεις μας

Αναφερόμενος στο κόστος του σχεδίου που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ, τόνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι στο μεγαλύτερο μέρος του κοστολογημένο, αλλά ένα μέρος στηρίζεται στο ότι θα καταφέρουν να πείσουν τους δανειστές γαι τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Όπως σημείωσε μπορούν να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ από τη δημόσια διοίκηση σε βάθος διετίας, ενώ πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη και οι φοροελαφρύνσεις, σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών του κράτους, θα οδηγήσουν σε επιπλέον έσοδα. Ως παράδειγμα ανέφερε την έκπτωση για την αναβάθμιση των σπιτιών, που θα φέρει εισοδήματα σε όσους θα κάνουν τις εργασίες και νέα έσοδα στο κράτος.

Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι η ΝΔ μπορεί να πείσει για την πολιτική της. Όπως τόνισε, η μείωση των φόρων και των εισφορών είναι αδιαπραγμάτευση για τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ανακάμψει αλλιώς η οικονομία.

Παράλληλα, τόνισε ότι για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών πρέπει να είμαστε πειστικοί και στις μεταρρυθμίσεις.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Επισήμανε, ωστόσο, ότι στόχος της ΝΔ είναι η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης κατά 30% και το όφελος αυτό να το καρπωθούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο συγκεκριμένες ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, προωθείται η μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους, οι οποίοι θα καθορίζουν πλέον τον ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό χρειάζεται χρόνο και μια μεταβατική περίοδο, έως το 2021.

Αφορολόγητο, συντάξεις, κατώτατος μισθός και ρύθμιση οφειλών

Ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων, τόνισε ότι είναι ένα αχρείαστο μέτρο και ελπίζει να μην εφαρμοστεί, ενώ πρόσθεσε ότι είναι το “τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα”.

Σημείωσε ότι το σχέδιο της ΝΔ για τις συντάξεις είναι φιλόδοξο και δίνει θετικό μήνυμα στη νέα γενιά που σήμερα πιστεύει ότι δεν θα πάρει σύνταξη. Επανέλαβε, δε, τη δέσμευσή του για δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι “o ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα”. Θα ισοδυναμεί, όπως είπε, με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από τη σημερινή, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για να προστατευτούν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι αλλά και αυτοί που πρόκειται να βγουν σύντομα στη σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις που προανήγγειλε εχθές, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα αφορά μόνο όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ. Σημείωσε, όμως, ότι θα ξεκινήσει από αυτούς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία 4 στους 5 οφειλές ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τόνισε, επίσης, ότι θα υπάρξει διαγραφή των ανείσπρακτων οφειλών εταιρειών που έχουν κλείσει, προκειμένου η φορολογική διοίκηση να μπορέσει να ασχοληθεί με οφειλές που μπορούν να εισπραχθούν.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι παράλληλα με τις τρέχουσες οφειλές να εξυπηρετούνται και οι παλαιές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια “δεύτερη ευκαιρία”, που θα συμπεριλαμβάνει δάνεια σε τράπεζες και οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο -όπως ανέφερε- ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ και είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” τον οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση των πολιτών.

Για τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του ότι ο καθορισμός του θα αποτελεί αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε ότι δεν έχει πρόβλημα με τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά -όπως εξήγησε- θέλει να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας ώστε στις περιπτώσεις που υπάρχει συμφωνία μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων να μπορεί να αποκλίνει από την κλαδική σύμβαση και να ισχύει η επιχειρησιακή, ώστε να μην υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις σε μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητά τους.

Προσέλκυση επενδύσεων

“Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η συνολική έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων”, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Όπως τόνισε, για την προσέλκυση επενδύσεων θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα, όχι μόνο σε επίπεδο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αλλά και μέσω εργαλείων όπως οι υπεραποσβέσεις που θα ενισχύουν την ελκυστικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για τη δημιουργία μια αρχής αδειοδότησης η οποία θα εγκρίνει τις άδειες για όλες τις μεγάλες και μεσαίες επενδύσεις, όπως και στο θέμα της χρηματοδότησης, με τήρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, τόνισε ότι θα εξεταστούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο κλαδικών πολιτικών.

Επίσης, έκανε λόγο για τη δημιουργία ειδικής γραμματείας Startups θα συγκεντρώσει όλες τις δομές για να υπάρχει ενιαία ταυτότητα. Και αυτό για να αλλάξει όλη την κουλτούρα και να προσεγγίσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

Για τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα καταργηθεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν προωθεί δεξιά-ακροδεξιά ατζέντα σημείωσε ότι “η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας”.

Όπως τόνισε είναι αυτονόητο να μην κυκλοφορούν ομάδες αντιεξουσιαστών που βεβηλώνουν δημόσια κτίρια ή να μην δίνονται άδειες σε καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, όπως ο Κουφοντίνας, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και οι μικροληστείες που έχουν εκτιναχθεί

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το θέμα, καθώς -όπως τόνισε- πρόκειται για μια συμφωνία που παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και στον Πάνο Καμμένο για τη στάση τους.

“Στη νέα έκδοση του λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη ‘λαϊκισμός’ θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου”, σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε “τσάμπα μάγκα” τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι ενώ λέει ότι δε πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, την ίδια ώρα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που τη ψηφίζει.

“Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Από τη στιγμή που κυρώνεται η συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει τελειώσει“, πρόσθεσε.

Επανέλαβε δε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι αν μεσολαβήσουν εκλογές δεν θα την επικυρώσει την επόμενη μέρα, και τόνισε ότι έχει εξηγήσει στις επαφές του στο εξωτερικό και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ποια είναι η θέση της ΝΔ η οποία εστιάζει κυρίως στο θέμα της ταυτότητας. “Όπως τα λέω στην Ελλάδα, έτσι τα λέω και στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δοθεί σαφές μήνυμα για το σκοπιανό και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι καταλαβαίνει γιατί την στηρίζουν αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. “Με ενοχλεί, όμως, που η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας είναι η εκχώρηση ταυτότητας και γλώσσας“, σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή.

“Δεν μπορώ εγώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας να δεχθώ μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Όπως δεν το δέχθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, πλην του κ. Τσίπρα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΝΔ είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας για το θέμα των Σκοπίων, ο Κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι προφανώς δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα ήθελε να υπάρχει η λέξη Μακεδονίας στο όνομα ενός γειτονικού κράτους, αλλά πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα. “Η μεγάλη μάχη, όμως”, όπως εξήγησε, “θα πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και την ταυτότητα, γιατί το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Όχι σε μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ”

Για τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία. “Θα επιδιώξω το καλύτερο αποτέλεσμα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, όμως, ότι ακόμη και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις.

Έσπευσε, όμως, να αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού που θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους. Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δε θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Σκεφτείτε, μια χώρα εκτός αγορών, τα επιτόκια να ανεβαίνουν και η χώρα να οδεύει σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, και οι αγορές να είναι σίγουρες για την ακυβερνησία της χώρας”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάλεσε, μάλιστα, τους νέους να μην μείνουν αμέτοχοι αλλά να ψηφίσουν, καθώς -όπως τόνισε- “η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που απέχουν”.

Σε ότι αφορά το δικό του κυβερνητικό σχήμα, έκανε λόγο για λελογισμένα μικρότερο σχήμα με πρόσωπα άξια που θα κάνουν τη δουλειά για την οποία επιλέχθηκαν. “Θα κυβερνήσω με τους πιο άξιους και θα κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ”, τόνισε απαντώντας σε ερώτηση με ποιους θα κυβερνήσει, επισημαίνοντας ότι αυτοί μπορεί να είναι και από τον χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να επαναλάβει τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει πλειοψηφία και ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αναστάτωση επειδή κάποιοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα για πρόωρες εκλογές.

Επανέλαβε, πάντως, τη σημασία στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις εθνικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ