Μητσοτάκης (ΔΕΘ): “Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος”

Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, προψηφισμένα μέτρα και αυστηρή επιτροπεία. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Όπως τόνισε, στις 21 Αυγούστου τελείωσε η τρίτη σύμβαση χρηματοδότησης όπως είχε προγραμματιστεί για να αποκατασταθεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές, ωστόσο σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών.

“Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον νοιάζει. Τεράστιο σφάλμα”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι δική του προτεραιότητα εφόσον τον εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και “θα κάνω ότι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη”.

“Εάν αυτό δεν γίνει όταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα είναι απόλυτα εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών”, επισήμανε.

“Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα”

Ο αρχηγός της ΝΔ επισήμανε επίσης ότι δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας. “Ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχια μέσω επιδομάτων, ενώ υπερφορολογεί για να μεγαλώσει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να συμμαζέψουμε το κράτος”, υποστήριξε.

Όπως τόνισε, εχθές παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο χαρακτήρισε φιλόδοξο καθώς προβλέπει ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 θέσεων απασχόλησης την επόμενη πενταετία, επισημαίνοντας ότι δεν φοβάται να βάλει φιλόδοξους στόχους.

Ερωτηθεί αν θα ψηφίσει κάποιες από τις ελαφρύνσεις που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα έρθει. “Αν ερμήνευσα καλά τον κ. Τσακαλώτο, κατάλαβα ότι από το μενού των μέτρων έχει συμφωνηθεί μόνο η κοστολόγηση με τους δανειστές”, σημείωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μέτρα που είναι ανάλογα με τη λογική της ΝΔ, μέτρα τα οποία έχει αντιγράψει η κυβέρνηση από τις προτάσεις της ΝΔ, δεν έχουν λόγο να μην τα ψηφίσουν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στόχος της ΝΔ είναι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο συγκεκριμένες ομάδες.

“Τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα το μέτρο των συντάξεων”

Ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων, τόνισε ότι είναι ένα αχρείαστο μέτρο και ελπίζει να μην εφαρμοστεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι το “τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα”.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι “o ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα”. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από th σημερινή, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για να προστατευτούν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι αλλά και αυτοί που πρόκειται να βγουν σύντομα στη σύνταξη.

Πλήρως κοστολογημένες οι προτάσεις μας

Αναφερόμενος στο κόστος των προτάσεων που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ, τόνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πλήρως κοστολογημένο, επισημαίνοντας ότι το κόστος των φοροελαφρύνσεων συνδυάζεται με τη μείωση των δαπανών του κράτους. Ως παράδειγμα ανέφερε την έκπτωση για την αναβάθμιση των σπιτιών, που θα φέρει εισοδήματα σε όσους θα κάνουν τις εργασίες και νέα έσοδα στο κράτος. 

Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι η ΝΔ μπορεί να πείσει για την πολιτική της. Όπως τόνισε, η μείωση των φόρων και των εισφορών είναι αδιαπραγμάτευση για τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ανακάμψει αλλιώς η οικονομία.

Σημείωσε, όμως, ότι για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών πρέπει να είμαστε πειστικοί και στις μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερη ευκαιρία για τη ρύθμιση οφειλών

Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις που προανήγγειλε εχθές από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα αφορά μόνο όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ. Σημείωσε, όμως, ότι θα ξεκινήσει από αυτούς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία 4 στους 5 οφειλές ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τόνισε, επίσης, ότι θα υπάρξει διαγραφή των ανείσπρακτων οφειλών εταιρειών που έχουν κλείσει, προκειμένου η φορολογική διοίκηση να μπορέσει να ασχοληθεί με οφειλές που μπορούν να εισπραχθούν. Όπως εξήγησε, στόχος είναι παράλληλα με τις τρέχουσες οφειλές να εξυπηρετούνται και οι παλαιές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για “δεύτερη ευκαιρία”, που θα συμπεριλαμβάνει δάνεια σε τράπεζες και οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, πρόβλημα που δημιούργησε -όπως τόνισε- με την υπερφορολόγηση των πολιτών.

Ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του ότι ο καθορισμός θα είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε ότι δεν έχει πρόβλημα με τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά -όπως εξήγησε- θέλει να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας ώστε στις περιπτώσεις που υπάρχει συμφωνία μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων να μπορεί να αποκλίνει από την κλαδική σύμβαση και να ισχύει η επιχειρησιακή, ώστε να μην υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις σε μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητά τους.

Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

Για τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα καταργηθεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν προωθεί δεξιά-ακροδεξιά ατζέντα σημείωσε ότι “η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας”.

Όπως τόνισε είναι αυτονόητο να μην κυκλοφορούν ομάδες αντιεξουσιαστών που βεβηλώνουν δημόσια κτίρια ή να μην δίνονται άδειες σε καταδικασμένο για 11 δολοφονίες.

Προσέλκυση επενδύσεων

“Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η συνολική έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων”, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Όπως τόνισε, για την προσέλκυση επενδύσεων θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα, όχι μόνο σε επίπεδο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αλλά και μέσω εργαλείων όπως οι υπεραποσβέσεις που θα ενισχύουν την ελκυστικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και πάλι στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για τη δημιουργία μια αρχής αδειοδότησης η οποία θα εγκρίνει τις άδειες για όλες τις μεγάλες και μεσαίες επενδύσεις, όπως και στο θέμα της χρηματοδότησης, με τήρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, τόνισε ότι θα εξεταστούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο κλαδικών πολιτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ