Κυριάκος Μητσοτάκης: “Θέλω μια ισχυρή και ενωμένη Ελλάδα”

“Η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, όπου παρουσίασε το όραμά τους για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης προέβη σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν θα είναι στους ηττημένους της νέας εποχής, προτάσεις που όπως τόνισε είναι άμεσα εφαρμόσιμες, κοστολογημένες και αφορούν το σύνολο των Ελλήνων.

Μίλησε για φοραπαλλαγές, για κοινωνικές παροχές, για προσέλκυση επενδύσεων, για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στήριξη των νέων, αλλά και για ριζική αναδιάρθρωση του κράτους, για μια Ελλάδα που θα βάλει στέρεα θεμέλια για το μέλλον.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η φετινή ΔΕΘ έχει ξεχωριστή σημασία καθώς πραγματοποιείται στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους.

Έκανε λόγο για τον θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το κοινωνικό συμβόλαιο, η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, έχει σπάσει.

“Το ζούμε πλέον στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Το είδαμε στην εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, η θεμελιώδης υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε από το βήμα της ΔΕΘ ότι ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. “Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πολίτες”, πρόσθεσε.

Κάλεσε, μάλιστα, τον κόσμο να πάρει τις τύχες του τόπου στα χέρια του. “Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Όχι με λαϊκισμό και ψέματα. Όχι με άλλο διχασμό. Αλλά χτίζοντας γέφυρες εκεί που άλλοι σκάβουν χαντάκια. Όχι μόνο γιατί αξίζουμε καλύτερα. Αλλά γιατί μπορούμε. Οι Έλληνες δεν ζητούν ούτε διορισμούς ούτε παροχές. Ζητούν ευκαιρίες. Δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στη φτώχεια, αλλά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην προκοπή. Ζητούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, χωρίς να τους βάζει κάποιος συνεχώς εμπόδια. Και να κερδίσουν το μέλλον που τους αξίζει”, πρόσθεσε.

Επιτέθηκε, μάλιστα, στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. “Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι”.

Αναγέννηση στη βάση 6 εθνικών στόχων

Στο δρόμο προς τη συνολική αναγέννηση της πατρίδας μας, όπως είπε, πρότεινε 6 μεγάλους εθνικούς στόχους που μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στόχος πρώτος, μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. “Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου.

Στόχος δεύτερος, μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις, με εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους μικρομεσαίους.

Στόχος τρίτος, ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό, με εμβάθυνση της Δημοκρατίας, με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες, με ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους,

Στόχος τέταρτος, παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία, με σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με σύγχρονα προγράμματα, αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένους καθηγητές και αξιολόγηση παντού.

Στόχος πέμπτος, μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας, δηλαδή αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της, πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας.

Στόχος έκτος, μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

“Δεν φοβάμαι να βάλω φιλόδοξους στόχους”

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, “πρέπει να τρέξουμε”. “Την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση ο κόσμος προχώρησε και πρέπει να τον προλάβουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%, το χρέος της να μειωθεί δραστικά, την επόμενη πενταετία να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε, αυτό δεν είναι εύκολο, απαιτεί δουλειά σκληρή, σοβαρότητα, ρεαλισμό, προσήλωση στο στόχο, αλλά οικονομικά είναι εφικτό.

Μείωση φορολογίας

Σε ό,τι αφορά αυτά που μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την υλοποίηση του σχεδίου της ΝΔ, o Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα θα θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων.

Υπερπλεονάσματα που προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί απαλλοτριώνοντας την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια κρατικοδίαιτη επαιτεία.

“Αυτό και θα κάνουμε, μειώνοντας παντού τη φορολογία και τις εισφορές. Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”.

Όπως εξήγησε, η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Δεσμεύτηκε για τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα, για φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10%, για δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Ακόμη δεσμεύτηκε για μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα, και για παροχή φορολογικών κινήτρων για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Δεσμεύτηκε επίσης για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2021 του τέλος επιτηδεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη, για τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και έκπτωση φόρου 40% για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Όπως τόνισε, η μείωση της φορολογίας θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση, καθώς με σημαντικά μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, τα κίνητρα για φοροδιαφυγή μειώνονται, προσθέτοντας όμως ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να φτάσει ξανά η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. “Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα”.

Κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου

Σε ό,τι αγορά το ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο χαρακτήρισε έναν κακό νόμο, καθώς όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τη δημιουργικότητα και την εργασία.

Όπως σημείωσε, θα διατηρηθεί η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.

Για τους νέους εργαζόμενους τόνισε ότι θα αποκτήσουν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, με την εισφορά του 7%, που διατηρείται, να μπαίνει στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου και ο ίδιος θα επιλέγει αν θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, σημείωσε ότι ο όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο.

Προσέλκυση επενδύσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη σύσταση μιας αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις.

Μια βαριά σκιά όμως πέφτει πάνω στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν, ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος.

Καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας για το όνομα το Σκοπίων, τόνισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή, καθώς είναι μια συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας.

“Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς”, τόνισε επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές.

Τόνισε δε ότι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή.

Ανασυγκρότηση του κράτους

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για ένα κράτος λιτό και αποτελεσματικό που θα ξοδεύει λιγότερα και θα προσφέρει πολύ περισσότερα. “Θα το οικοδομήσουμε με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού”, όπως εξήγησε.

Σημείωσε ότι παντού στο δημόσιο θα εφαρμοστεί η ψηφιακή υπογραφή, ενώ θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους εφοδιασμένοι με μια νέα ταυτότητα, επίσης με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής.

Δεσμεύτηκε επίσης για ψηφιακό κτηματολόγιο, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης με ένα κλικ στον ψηφιακό χάρτη την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τις δασικές εκτάσεις, τους αρχαιολογικούς χώρους, τη γραμμή αιγιαλού, τις προστατευόμενες περιοχές, τα ρέματα, τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

Ακόμη μίλησε για παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά σημείωσε ότι θα υπάρχει αυστηρή αξιολόγηση.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Όσον αφορά την στήριξη των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πραγματική λύση απέναντι στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα. Είναι πρώτα απ’ όλα οι σταθερές δουλειές και αυτές μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων.

Μίλησε επίσης για ένα τολμηρό πρόγραμμα επανακατάρτισης για να αποκτήσουν οι άνεργοι τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας και για στήριξη των εργαζόμενων μέσω αυστηρής τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Δεσμεύτηκε για επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο -όπως τόνισε- θα ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα, για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και για καθορισμό του κατώτατου μισθού με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Προανήγγειλε μια ενιαία ρύθμιση οφειλών, με 120 δόσεις και με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα για τους μικροοφειλέτες, αλλά αμείλικτη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, προαναγγέλλοντας κουπόνια ύψους 180 ευρώ σε νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση για τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε να τα στείλουν σε ιδιωτικούς.

Κατάργηση νόμου Παρασκευόπουλου

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τόνισε ότι η αστυνομία θα αφεθεί να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, ήτοι να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να θέσει τέλος στα κάθε είδους άβατα, με καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και επαναφορά των ευέλικτων μονάδων, γρήγορης και άμεσης επέμβασης.

Προανήγγειλε δε την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, που -όπως τόνισε- έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής “περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου” και αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας.

Στον τομέα της οικονομίας, σημείωσε ότι μια ισχυρή οικονομική αστυνομία θα συγκεντρώσει όλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος όπου και όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Άνοιγμα σε όλους τους Έλληνες

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το όραμά του για μια ενωμένη Ελλάδα, καλώντας σε συμπόρευση όλους τους Έλληνες.

Η Ελλάδα “δεν έχει ανάγκη από διχασμούς και από συνθήματα όπως το ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Αλλά από ενότητα, μέτρο, ρεαλισμό, και κυρίως αποφασιστικότητα. Η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι ένα ανοιχτό κόμμα. Ανοιχτό στο μέλλον. Ανοιχτό σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Ανοιχτό σε ιδέες. Ανοιχτό σε όλους αυτούς που θέλουν και πρέπει να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση”.

Όπως εξήγησε, η συγκυρία είναι κρίσιμη και απαιτεί να δώσουν όλοι το παρών στην κάλπη. “Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πικραθεί από την πολιτική και αποστρέφονται τη συμμετοχή στα κοινά. Όμως η αποχή δεν είναι λύση. Είναι ο μόνος τρόπος να μην αλλάξουν τα πράγματα. Αντίθετα, η συμμετοχή είναι δύναμη. Δίνει οξυγόνο στη δημοκρατία μας. Ελάτε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες. Μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ