Σχοινάς για συντάξεις: Ανοικτό ακόμη το θέμα, δεν βοηθούν οι διαρροές

Σαφές μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί σε ό,τι αφορά τις συντάξεις καθώς συνεχίζεται η συζήτηση Αθήνας – θεσμών για το θέμα έστειλε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στον σάλο που έχει προκύψει από εχθές με αφορμή δημοσιεύματα για συμφωνία των θεσμών στην κατάργηση του μέτρου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια και είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της, μια συζήτηση η οποία συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, μάλιστα, να αφεθούν οι αρμόδιοι να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς διαρροές.

Όπως τόνισε, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό δεν προσφέρεται για εύκολες κουβέντες και διαρροές. Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, η οποία περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά θεματοφύλακες της συγκεκριμένης συμφωνίας, είναι να διασφαλίσουμε την υλοποίησή της και για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται, σημείωσε.

Πρόσθεσε όμως, ότι επειδή η Ελλάδα βγήκε πλέον από τα μνημόνια, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της. “Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί μεταξύ της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών και μέσω αυτής θα δούμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα και πώς θα μπορέσει η κοινωνική πολιτική να γίνει πιο εφικτή γι’ αυτούς που την έχουν ανάγκη. Κάπου εδώ είναι και η απάντηση. Δηλαδή να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους αδύναμους Έλληνες”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

“Παρακαλώ, λοιπόν, τις διάφορες πηγές, κρουνούς, ρυάκια και όποιους άλλους προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Και πιστεύω πως είναι κατανοητό πως η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απέναντι”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της Ελλάδας από το 2015 έως και σήμερα, αλλά και στις ημέρες που η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς και στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αποσόβηση της τότε κρίσης.

“Αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι πραγματικά μια πρωτοφανής περίοδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολύ νόμιζαν ή περίμεναν.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι εάν εκείνο το κολασμένο εξάμηνο του 2015 δεν είχε παρέμβει δυναμικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τραβήξει την Ελλάδα από την άβυσσο δεν θα είμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πράγματι μια ιστορία επιτυχίας, καθοριστικό ρόλο στην οποία διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη που προσέφερε στη χώρα.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν πέρασε ξυστά από το Grexit, αλλά βρέθηκε πολύ κοντά. “Δεν θέλω προσωπικά να σκέφτομαι εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδους θέλει να γυρίσει πίσω. Δεν έχει νόημα πια, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι ήταν μαύρες, δύσκολες στιγμές”, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε, με πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του, πολλοί του έλεγαν να μην ασχοληθεί”. “Παρ’ όλα αυτά, ο Γιούνκερ δεν τους άκουσε, βούτηξε στα βαθιά και πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων το έχουν καταλάβει αυτό. Είναι πάντως στιγμές που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ