Τελικά τι συμβαίνει με τις περικοπές των συντάξεων;

Ένα απίστευτο αλαλούμ έχει ξεσπάσει αναφορικά με την περικοπή ή όχι των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου με αφορμή δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου το πρακτορείο αναφέρει ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου αλλά για την ακύρωσή του, ενώ έχουν ήδη ενημερώσει για το γεγονός αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν έχει τέτοια ενημέρωση ούτε από τους θεσμούς, ούτε από την κυβέρνηση, ενώ με αφορμή το δημοσίευμα εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνηση τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όργανο προπαγάνδας.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση σημειώνει μέσω στελεχών ότι δεν έχει “κλειδώσει” το θέμα των συντάξεων, ούτε και το πακέτο των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση και άρα οι θεσμοί δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνει ότι όσο η ΝΔ βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις.

Το αλαλούμ εντάθηκε μετά από δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές των δανειστών, αναφέρει ότι η φημολογία για συμφωνία των θεσμών με την εκτίμηση της Αθήνας είναι πρώιμη και “χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά”. Μάλιστα, μία εκ των πηγών του Reutes τονίζει ότι δεν υπάρχει κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, o οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, ενώ πρόσθεσε ότι η θέση όπως έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν είναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει ανακοίνωση των θεσμών.

Να σημειωθεί ότι το EMEA.gr από το πρωί σε δημοσίευμά του αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων, κρατώντας επιφυλακτική στάση, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση. Τονίζεται δε ότι επί του θέματος θα αποφασίσει το Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου και αφού θα έχει προηγηθεί η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ