Μόμπιους: “Η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι η λύση στα προβλήματα της Τουρκίας”

Η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προέβη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας, προειδοποίησε την Παρασκευή ο βετεράνος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές, Μάρκ Μόμπιους.

Ο Μόμπιους, συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι συμφωνεί κατά κάποιον τρόπο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι η υπομονή του σε ό,τι αφορά τα επιτόκια έχει “όρια”, με αφορμή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να τα αυξήσει κατά 625 μονάδες, στο 24%.

“Συμφωνώ με τον Ερντογάν κατά κάποιον τρόπο, γιατί η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα δεν είναι λύση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μόμπιους. “Η λύση είναι η εμπιστοσύνη, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όχι μόνο των ξένων αλλά και των εγχώριων επενδυτών”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει πολιτικές εξισορρόπησης των προϋπολογισμών και να κάνει πράγματα που αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών”.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα “παγώσει” τις νέες επενδύσεις, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση του νομίσματος, ενώ από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ