Επίθεση Ερντογάν κατά Κεντρικής Τράπεζας: “Η υπομονή μου έχει τα όριά της”

Στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε για άλλη μια φορά εχθές η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με αφορμή την απόφασή της να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 625 μονάδες βάσεις, στο 24%, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Ερντογάν, που έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων, επιτέθηκε εκ νέου κατά της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα.

Θα δούμε το αποτέλεσμα από την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Κάνω υπομονή. Αυτή η υπομονή όμως έχει όρια”, δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet.

Νωρίτερα και πριν την ανακοίνωση της αύξηση των επιτοκίων, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας για λανθασμένη πολιτική, επισημαίνοντας ότι “ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων βημάτων της κεντρικής τράπεζας”.

Από τη μεριά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαγιάκ, περιέγραψε την απόφαση της τράπεζας ως απόδειξη ανεξαρτησίας.

Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία σταμάτησε τις “επιθέσεις” κατά της οικονομίας της. “Ήταν μια οικονομική δολοφονία που έφερε [την ισοτιμία δολαρίου / λίρας] στο 7,0. Σταματήσαμε αυτή την επίθεση σε κάποιο σημείο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η άνοδος της ισοτιμίας στις 4,6 λίρες ανά δολάριο αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ήταν “κατανοητή”, αλλά η απότομη άνοδος τον Αύγουστο αποτελεί “απόδειξη” μιας εξωτερικής επίθεσης στην τουρκική οικονομία, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ