Γαλλία: Στο 1,6% “ψαλιδίζει” τις προβλέψεις για την ανάπτυξη η Κεντρική Τράπεζα

Η οικονομία της Γαλλίας θα εμφανίσει ανάπτυξη 1,6% ετησίως έως το 2020, καθώς η ανεργία υποχωρεί σταθερά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας την Παρασκευή, που μειώνει ελαφρώς τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Η Τράπεζα της Γαλλίας με βάση την προηγούμενη εκτίμηση προέβλεπε αύξηση της τάξης του 1,8% το 2018 και του 1,7% το 2019, αλλά μείωσε τις προβλέψεις της καθώς όπως δήλωσε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν πιο αδύναμο από ό,τι αναμενόταν και η εξωτερική ζήτηση το επόμενο έτος εκτιμάται επίσης ότι θα είναι πιο ήπια.

Με βάσει τις νέες εκτιμήσεις της, η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη από την κυβέρνηση, η οποία στηρίζει τον προϋπολογισμό του για το 2018 στην παραδοχή ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,7% φέτος και το επόμενο έτος, όπως σημειώνει το Reuters.

“Η Γαλλία εξακολουθεί να παρουσιάζει υστέρηση όσον αφορά την ανάπτυξη, επειδή συνεχίζει να υστερεί στις μεταρρυθμίσεις“, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, στο ραδιόφωνο Europe 1.

Ο Villeroy πρόσθεσε ότι ενώ η Γαλλία πρόσφατα πραγματοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά για την κατάρτιση, έχει να κάνει ακόμη πολλά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των δαπανών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από το 9,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε 8,3% στα τέλη του 2020, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σημειώνει επίσης ότι καθώς η ανεργία μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αυξάνεται, οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των βραδύτερων επιχειρηματικών επενδύσεων.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 2,1%, λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, πριν μειωθεί στο 1,7% το 2019 και στο 1,8% το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ