Αχτσιόγλου: Έρχονται σημαντικές ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς

Στην εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης των μη μισθωτών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη βήμα της ΔΕΘ, προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

“Η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα περίοδο, η οποία για την κυβέρνησή μας έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, κατά την αρχική της τοποθέτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως τόνισε, αυτό που πρωτίστως απασχολεί την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η ανάκτηση της ελευθερίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, να μετουσιωθούν σε βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

“Με αυτή την κεντρική στόχευση, αμέσως μετά την 21η Αυγούστου υλοποιούμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τη ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας”, συνέχισε η υπουργός, προχωρώντας στην εξειδίκευση του μέτρου ασφαλιστικής ελάφρυνσης χιλιάδων μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων).

Η υπουργός σημείωσε ότι από την 1η/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη:

1) Των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κατά 33,3%, δηλαδή από 20% σε 13,33%.

2) Και των αγροτών, επίσης, κατά 33,3%, σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. (Θυμίζω ότι για τους αγρότες υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 12,66%, το 2021 θα είναι 13% και το 2022 θα είναι 13,33%).

Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά από την 1η/1/2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

Για τους νέους επιστήμονες κάτω της 5ετίας που ίσχυε ότι για τα πρώτα δύο χρόνια το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη ήταν 14%, υπολογισμένο σε ελάχιστη βάση των 410 ευρώ, και για τα επόμενα τρία χρόνια το ασφάλιστρο ήταν 17% και πάλι σε αυτήν την χαμηλότερη ελάχιστη βάση, η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι από την 1η/1/2019 οι κάτω της 5ετίας επιστήμονες θα έχουν ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη 13,33% που για την ελάχιστη εισφορά θα υπολογίζεται και πάλι στο μειωμένο ποσό των 410 ευρώ.

Συνολικά, όπως τόνισε, με τις νέες παρεμβάσεις, 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις.

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης ότι σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα, και όχι με εκτιμήσεις ή προβλέψεις, ήδη το 88% των μη μισθωτών πληρώνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

“Δηλαδή περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί ήδη πληρώνουν λιγότερα και άλλοι 250.000 έχουν τις σημαντικές ελαφρύνσεις που προανέφερα. Ουσιαστικά, λοιπόν, το σύνολο των μη μισθωτών (περίπου 1,5 εκατ.) ευνοείται με το νέο ασφαλιστικό και τις πρόσθετες ελαφρύνσεις του 2019”, σημείωσε η υπουργός.

Στη συνέχεια η υπουργός έδωσε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα οφέλους από τη μείωση εισφορών το 2019:

Ελεύθεροι Επαγγελματίες με εισόδημα 9.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 400 ευρώ, με 30.032 ετήσιο όφελος 2.003 ευρώ.

Αγρότες με εισόδημα 8.022 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 481 ευρώ, με 14.022 ευρώ ετήσιο όφελος 841 ευρώ.

Δικηγόροι και Μηχανικοί με εισόδημα 10.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 450 ευρώ και με εισόδημα 30.032 ευρώ ετήσιο όφελος 2.491 ευρώ.

Γιατροί με εισόδημα 16.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 720 ευρώ και με εισόδημα 40.032 ευρώ ετήσιο όφελος 2.396 ευρώ.

Όπως εξήγησε, οι ελαφρύνσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τη συνολική θετική πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο ΕΦΚΑ, ειδικότερα, έχει για δεύτερη χρονιά πλεονασματική λειτουργία. Στο πρώτο 8μηνο του 2018 το πλεόνασμα ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ανακτά την αξιοπιστία του και έχει κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας. Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης με καλύτερες αμοιβές θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, περιθώρια μεγαλύτερης στήριξης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων”, τόνισε η Έ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και θα ληφθούν στον τομέα των εργασιακών θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ήδη έγινε σε 6 κλαδικές, η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, τα μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, όλα έχουν θετικό αποτύπωμα στην πορεία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Έχουμε πλήρη αντίληψη και συναίσθηση όλων των δυσκολιών και των προβλημάτων, ξέρουμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και για να βελτιώνονται διαρκώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, όμως το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στέκεται στα πόδια του. Διαρκώς προχωρούμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους, αυτό αποδεικνύουμε και με τις ελαφρύνσεις του 2019, παράλληλα κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, επιστρέφουμε ποσά που κακώς παρακρατήθηκαν από συνταξιούχους, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις από 170.000 που ήταν όταν παραλάβαμε έχουν μειωθεί σε κάτω των 45.000 και θα έχουν εκκαθαριστεί ως το τέλος της χρονιάς”, ανέφερε η υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ