Νέα υποχώρηση κατά 0,8% της βιομηχανικής παραγωγή στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

Νέα υποχώρηση κατέγραψε η παραγωγή στα εργοστάσια της ευρωζώνης τον Ιούλιο και μάλιστα περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, εξέλιξη που υποδηλώνει πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας του μπλοκ το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε τον Ιούλιο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και κατά 0,1% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και άνοδο κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η υποχώρηση είναι ανάλογη με αυτήν που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή και τον Ιούνιο, καθώς η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική εκτίμησή της για τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα στο -0,8% από -0,7% σε μηνιαία βάση και στο 2,3% από 2,5% σε ετήσια βάση.

Αν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή είναι πολύ ασταθή, σύμφωνα με το Reuters, η σημαντική επιβράδυνση που καταγράφεται κατά τον πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη εξασθένισης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η μηνιαία υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση κατά 1,9% στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα αυτοκίνητα ή τα ψυγεία, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα είδη ένδυσης, κατά 1,3% σε σχέση με τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ