Κάρνεϊ (BoE): Η Κίνα από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ, σε συνέντευξή του στο BBC με αφορμή τη 10η επέτειο από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Κάρνεϊ αναφέρθηκε επίσης στους εγχώριους κινδύνους για τη Βρετανία από το Brexit, στην περαιτέρω σημαντική αύξηση του χρέους των νοικοκυριών και στις κυβερνοεπιθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, κινδύνους που έχει επισημάνει επανειλημμένως η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) στις τακτικές της εκθέσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Βρετανία, σύμφωνα με το Reuters.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία είναι οι εξελίξεις στην Κίνα“, δήλωσε ο Κάρνεϊ σε απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα του BBC και επικαλείται το Reuters.

“Η Κίνα είναι μια μεγάλη πηγή ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, ένα οικονομικό θαύμα – έχει πολλά θετικά. Ταυτόχρονα, όμως, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και έχει πολλές από τις ίδιες υποθέσεις που έγιναν κατά την περίοδο της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης”, πρόσθεσε.

Μια νέα οικονομική κρίση, σε κλίμακα ανάλογη εκείνης που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μια δεκαετία, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί εάν οι τραπεζίτες και οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να εφησυχάζουν, προειδοποίησε ο Κάρνεϊ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πλέον οι βρετανικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν σημαντικά περισσότερα κεφάλαια για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το κοινό από μια ύφεση, από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ