Γιούνκερ: “Είμαι υπερήφανος για τους Έλληνες”

Περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγυητή της ειρήνης στην ήπειρο ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του για την “Κατάσταση της Ένωσης” ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξαίροντας τον ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914. “Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος… Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης. Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε.

“Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όχι στους υπερφίαλους εθνικισμούς, είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι έχουμε γυρίσει τη σελίδα της οικονομικής κρίσης που μας έπληξε σκληρά. Έχουμε ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης σε απόλυτους αριθμούς, περισσότερες από ό,τι ο πληθυσμός του Βελγίου, όπως τόνισε.

Για την Ελλάδα ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι η χώρα μετά από τόσα επώδυνα χρόνια κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να ξανασταθεί στα πόδια της. “Να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων που άλλοι Ευρωπαίοι υποτιμούν”, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Είμαι υπερήφανος για τους Έλληνες”.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο σημερινός κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη και τάχθηκε κατά των εμπορικών πολέμων και των μονομερών ενεργειών. Η Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να συνειδητοποιήσει περισσότερο την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ και να είμαστε παγκόσμιοι πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι η κοινοτική κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και δεν την υποκαθιστά. “Ποτέ δεν θα γίνουμε φρούριο και να γυρίσουμε την πλάτη στον υπόλοιπο κόσμο και σε όσους δυστυχούν”, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ