Σιγουριά για μη περικοπή συντάξεων από την κυβέρνηση

Το θέμα των συντάξεων και η προσπάθεια της κυβέρνησης να γλυτώσει την περικοπή τους, έχει εξελιχθεί στο μεγάλο στοίχημα του Μαξίμου, καθώς πάνω του έχει στηριχθεί η προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος στην κοινωνία εναντίον της κυβέρνησης. Στα σχέδια του πρωθυπουργού ήταν η αναγγελία της μη περικοπής τους να αποτελέσει τον βασικό άξονα της ομιλίας του στην ΔΕΘ, και πάνω σε αυτό τον πανηγυρικό να “χτίσει” τις υπόλοιπες παροχές. 

Η στάση όμως τόσο από την μεριά των εταίρων όσο και των αγορών οι οποίες δεν είδαν με καλό μάτι την μονομερή κίνηση της Ελλάδας πριν τα θέματα μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών στο Eurogroup του Οκτωβρίου, άλλαξαν άρδην τα σχέδια της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να αρκείται σε αόριστες αναφορές από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα το κυβερνητικό επιτελείο θα κάνει ότι μπορεί για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους πως η περικοπή των συντάξεων, μόνο κακό θα προκαλέσει στην χώρα (και την κυβέρνηση) και πως υπάρχει το δημοσιονομικό μαξιλάρι που θα επιτρέψει την μη τήρηση της μνημονιακής αυτής υποχρέωσης της χώρας. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξέφρασε την σιγουριά πως βασικό στοιχείο των διαβουλεύσεων με το κλιμάκιο των θεσμών που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων, θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως:

  • Η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.
  • Η στελέχωση της ΑΑΔΕ.
  • Η μείωση των “κόκκινων” δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
  • Τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας)
  • Η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις
  • Το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες
  • Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας
  • Οι αποκρατικοποιήσεις
  • Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
  • Η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

“Δεν θα κοπούν οι συντάξεις”

Σε ότι αφορά το “καυτό” θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το “ανοίξει” αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως “στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου”.

Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ