Reuters: Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει εάν έλαβε νομικές συμβουλές για δεύτερο δημοψήφισμα

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν έχει λάβει νομικές συμβουλές για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος σχετικά με το Brexit, λέγοντας ότι η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών θα έβλαπτε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

Το παραπάνω σχόλιο έκανε η αρμόδια υπηρεσία για το Brexit, η οποία επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, με λιγότερους από επτά μήνες έως την προγραμματισμένη ημέρα του Brexit και με το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, να επικρίνεται σφόδρα από ορισμένους, αρκετοί βουλευτές και επιχειρηματίες επισημαίνουν όλο και περισσότερο την ανάγκη να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος σχετικά με την όποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η Μέι, βέβαια, έχει επανειλημμένως αποκλείσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της υποστηρίζουν την ιδέα της λεγόμενης “λαϊκής ψηφοφορίας” και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κορμπίν, υφίσταται πιέσεις για να εκφράσει την υποστήριξή του προς την πρόταση αυτή.

Σε ερώτηση του Reuters σχετικά με τις νομικές συμβουλές που έχουν ληφθεί αναφορικά με τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, η υπηρεσία απάντησε ότι για λόγους δημοσίους συμφέροντος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί εάν έλαβε τέτοιες πληροφορίες.

“Πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η επιβεβαίωση ή η άρνηση του εάν έχουμε λάβει πληροφορίες… θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, η οποία θα ήταν επιζήμια για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλα κράτη και με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς και στην προώθηση και προστασία των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό”, αναφέρει στην απαντητική της επιστολή η υπηρεσία Brexit.

Σημειώνει δε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» δεν μπορεί να αποκαλύψει εάν διαθέτει ή όχι τέτοια στοιχεία.

Αντίστοιχη ήταν η απάντηση και στο ερώτημα εάν έχει λάβει νομική συμβουλή σχετικά με την αναστρεψιμότητα του άρθρου 50 που αφορά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Brexit, Dominic Raab, δήλωσε πάντως την περασμένη εβδομάδα ότι η προοπτική ενός δεύτερου δημοψηφίσματος θα έχει ως αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να προτείνουν στη Βρετανία “πολύ χειρότερους όρους” σε ενδεχόμενη συμφωνία εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, το 51,9% υποστήριξε την αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ το 48,1% τάχθηκε υπέρ της παραμονής. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι σε σχέση με το Brexit, αν και μερικές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μια στροφή προς την υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ