Wall Street Journal: Η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και στις δυσκολίες που έχει μπροστά της η χώρα εστιάζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, που τιτλοφορείται “Το πρόγραμμα διάσωσης τελείωσε, η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές”.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε το Σαββατοκύριακο την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνησή του μετά τη λήξη του προγράμματος, υποσχόμενος κάποια ανακούφιση από τα μέτρα λιτότητας, διατηρώντας παράλληλα τη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η Ελλάδα απογαλακτίστηκε από τα δάνεια διάσωσης, ακριβώς τη στιγμή που οι αγορές ομολόγων γίνονται πιο ευμετάβλητες μετά από χρόνια ηρεμίας.

Όπως εξηγεί, αν και η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να δανειστεί άμεσα από τις αγορές ομολόγων, καθώς διαθέτει ένα μεγάλο “μαξιλάρι” ασφαλείας, εν τούτοις πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αν θέλει να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει να στραφεί σε δάνεια διάσωσης από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα, προσθέτει η WSJ, υπερβαίνει το 4%, επίπεδο απαγορευτικό για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Σημειώνει, επίσης, ότι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που τροφοδοτείται εν μέρει από την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Αθήνα θα πάρει πίσω τα μέτρα λιτότητας, εντείνεται από τις αναταράξεις σε Τουρκία και Ιταλία.

Σύμφωνα με την WSJ, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε στη ΔΕΘ να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των ψηφοφόρων που έχουν κουραστεί έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης και των αγορών και των πιστωτών της ευρωζώνης που δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκλίνει από τις αυστηρές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της οκταετούς διάσωσης.

Η εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να ανακτήσει υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης την επόμενη τριετία, λόγω τους χρέους και της ισχνής ανάπτυξης, επικαλούμενη τα παραδείγματα της Κύπρου, που δεν το έχει επιτύχει ακόμα, και της Πορτογαλίας, που το πέτυχε τρία χρόνια μετά τη λήξη του δικού της προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ