Υποσχέσεις χωρίς κόστος και αντίκρυσμα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Μπορεί τα χειροκροτήματα να “έπεφταν βροχή” προχθές στην αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης του πακέτου των μέτρων από τον πρωθυπουργό, η αλήθεια όμως είναι πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με όσα είχαν εντέχνως αφεθεί να διαρρεύσουν τις προηγούμενες μέρες. Μπορεί ο πρωθυπουργός πριν ανέβει στην Θεσσαλονίκη να είχε γεμίσει σελίδες ολόκληρες με μέτρα ουσιαστικά, όμως τα άφησε πίσω στο γραφείο του και παρουσίασε στην σκηνή του Βελλίδειου ότι πιο ασφαλές για την πορεία της οικονομίας. 

Στην ουσία το μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, δεν ανακοινώθηκε ποτέ και έμεινε στις υποσχέσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης πριν τη Θεσσαλονίκη και αυτό δεν είναι άλλο από τις συντάξεις. Η “απείθεια” στις εντολές και η υπαναχώρηση των συμφωνηθέντων, ή έστω και η υποψία πως θα γίνει κάτι τέτοιο ήταν αρκετή για να οδηγήσει τις αγορές να στείλουν ένα μήνυμα που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αγνοήσει. Έτσι αντί να ανακοινωθεί η μη περικοπή των συντάξεων, ή έστω ένας ορίζοντας γεγονότων μέσα στον οποίο οι συντάξεις θα παρέμεναν σταθερές, ο πρωθυπουργός προτίμησε να πετάξει την “μπάλα στην εξέδρα” και να μιλήσει για ανάγκη συνεννόησης με τους εταίρους, την σύμφωνη γνώμη των θεσμών και ευχολόγια για την κατάθεση ενός αιτήματος από την ελληνική πλευρά, η οποία ελπίζει πως τελικά θα εισακουστεί, επειδή “έχει δίκιο”.

Όμως εκτός από τις συντάξεις, και το υπόλοιπο πρόγραμμα της κυβέρνησης κινήθηκε σε ρηχά νερά, καθώς δεν αναμένεται να έχει παρά ελάχιστη ωφέλεια στα ελληνική νοικοκυριά. Μπορεί όλες τις προηγούμενες μέρες οι της κυβέρνησης να μιλούσαν για δημοσιονομικό κενό και φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ, τελικά το φορολογικό πακέτο που εξαγγέλθηκε δεν θα ξεπεράσει για το 2019 τα 100 εκατομμύρια. 

  • ΕΝΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες. Ήδη φόρο κάτω των 100 ευρώ πληρώνουν 1,7 μικροϊδιοκτήτες, οπότε η ελάφρυνση που θα κερδίσουν θα είναι το πολύ 50 ευρώ. Και μάλιστα αφού η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σε δύο δόσεις, η ελάφρυνση των νοικοκυριών των μικροϊδιοκτητών θα είναι της τάξης των 25 ευρώ το χρόνο. Η μόνη ελάφρυνση που θα υπάρξει για όσους πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά θα έρθει το 2020 αλλά και πάλι θα έχουν προϋπόθεση την μείωση του αφορολόγητου, κάτι που η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν θα πραγματοποιήσει. Οπότε μένει να δούμε από που μπορεί να έρθει η μείωση. Δημοσιονομικά η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ δεν στοιχίζει παραπάνω από 30 εκατ. ευρώ.
  • Σε ότι έχει να κα΄νει με την κατάργηση του επιτηδεύματος για συναιτερισμένους αγρότες, και ΚΟΙΝΣΕΠ, το οποίο ανέρχεται σε 650 για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και 500 ευρώ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων, αφού οι περισσότεροι από αυτούς υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, ήδη δεν πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος.  Έτσι, η απαλλαγή που εξαγγέλθηκε αφορά ελάχιστο αριθμό αγροτών. Όσο για τις ανενεργές επιχειρήσεις η εξαγγελία της απαλλαγής είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου καθώς υπάρχει ήδη η δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών για ανενεργές επιχειρήσεις με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Πιθανόν η εξαγγελία να αφορά την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος λόγω μη ύπαρξης εσόδων και εξόδων, αλλά με διατήρηση των βιβλίων. Λόγω, όμως, της προσπάθειας αποφυγής του τέλους επιτηδεύματος οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν κλείσει ήδη ανενεργά μπλοκάκια και επιχειρήσεις.
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας με αρχή το 2019. Στην ουσία η φορολογία θα πέφτει μια μονάδα κάθε χρόνο, με αρχή το 2019 την οποία ελάφρυνση οι επιχειρήσεις θα την δουν το 2020 στην εκκαθάριση της προηγούμενης χρήσης. Ήδη το πακέτο φορολογικών αντιμέτρων προβλέπει εφάπαξ μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες, από το 29% στο 26% με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου, ρύθμιση που συμφέρει περισσότερο τις επιχειρήσεις από το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. 
  • Σε ότι έχει να κάνει με την μείωση του ΦΠΑ, αναμένονται οι διευκρινήσεις για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις, καθώς εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους οι οποίες δεν έχουν διευκρινιστεί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ