Τσίπρας ΔΕΘ: Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να κόψουμε τις συντάξεις

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά επιχειρήματα για να πείσει τους θεσμούς ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων.

Η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης και όπως όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένη να παραδώσει προσχέδιο προϋπολογισμού για να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι εξαιρετικό, συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

«Βγήκαμε από τα μνημόνια, όμως είμαστε μέλος της ευρωζώνης. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε σχέδιο προϋπολογισμού ώστε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να το μελετά και να διαπιστώνει εάν τηρούνται οι στόχοι που προβλέπονται και συμφωνηθεί με τους δανειστές. Άρα, λοιπόν, αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι διαφορετικό. Συμβαίνει με όλες τις χώρες. Η Κομισιόν περιμένει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών. Εμείς θα καταθέσουμε προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από 3,5% πλεόνασμα και εάν επιβεβαιωθεί καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους μας γι’ αυτό και επέμενε για 1% μέτρα περικοπών», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτά δεν είναι τα μόνα επιχειρήματα που θα επισημάνει η κυβέρνηση, καθώς έχει και άλλα.

Σημείωσε, βέβαια, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει πισωγύρισμα στην πορεία εξυγίανσης. «Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση όπως η ασφαλιστική ενοποίηση», πρόσθεσε. 

Η περικοπή των συντάξεων, όμως, -όπως τόνισε- είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη και δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος.

«Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία ως κυβέρνηση θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ