Τσίπρας ΔΕΘ: Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει μοναδική ευκαιρία στη χώρα

Με ερώτηση για το θέμα της Μακεδονίας και της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο ίδρυμα. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονια

“Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους. Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία. Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Β Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης. Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, σας λέω ότι παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας κατανοούμε ότι είναι σε προεκλογική διαδικασία ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια της συμφωνίας και παρακολουθούμε και επισημαίνουμε ότι τα όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα”.

Άλλωστε με τις διαδηλώσεις ξεκίνησε και τις απαντήσεις του ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δικό του παρελθόν αλλα και επισημαίνοντας πως το μέγεθος των διαδηλώσεων ήταν πολύ μικρό

“Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος. Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Αρα δεν φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθές δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ