Κοταρέλι: Η Ιταλία είναι τόσο ευάλωτη που και μια μικρή ύφεση είναι επικίνδυνη

Η οικονομία της Ιταλίας βρίσκεται σε τόσο εύθραυστη κατάσταση που ακόμη και μια μικρή ύφεση μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη, σύμφωνα με το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κάρλο Κοταρέλι.

Το πρόβλημα με την Ιταλία είναι ότι δεν νομίζω πως μπορεί να αντέξει ούτε μια μικρή ύφεση“, δήλωσε ο Κοταρέλι, στο CNBC, κατά τη διάρκεια του Ambrosetti Forum που πραγματοποιείται στην Ιταλία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μια παγκόσμια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αποτελούσε σαφή και άμεσο κίνδυνο για την Ιταλία, απάντησε: “Αυτή είναι η άποψή μου”.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ξεκινήσει να μειώνουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ με αρκετή ταχύτητα“, σημείωσε ο Κοταρέλι, προσθέτοντας: “Εάν το χρέος μειωνόταν και τότε λάμβανε χώρα κάποιο σοκ, ίσως να σταματούσε να μειώνεται αλλά δεν θα ξεκινούσε και πάλι να αυξάνεται. (Αλλά) δεν είμαστε ακόμα σε αυτή την κατάσταση και γι’ αυτό είμαστε ευάλωτοι”.

Σημειώνεται ότι ο Κοταρέλι, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ από το 2008 έως το 2013, γνωστός για τις απόψεις του περί λιτότητας, βρέθηκε τον Ιούνιο ένα βήμα από το να αναλάβει προσωρινός πρωθυπουργός της Ιταλίας, κάτι που όμως δεν έγινε καθώς τελικά η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Όπως σημειώνει το CNBC, η “αποκάλυψη” των οικονομικών πολιτικών και των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ιταλία για το 2019, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο καμπής για τη λαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ και η προοπτική οικονομικής κατάρρευσης θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Ως εκ τούτου, το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των επενδυτών, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας θα επιμείνει σε αμφιλεγόμενα σχέδια δαπανών, γεγονός που θα επιδεινώσει το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού και το υψηλό χρέος της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ