Αντιμέτωπη με αγωγή ύψους 9,2 δισ. ευρώ η VW για το σκάνδαλο dieselgate

Στο δικαστήριο θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η Volkswagen για την εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει εναντίον της επενδυτές της εταιρείας, ζητώντας αποζημίωση ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το dieselgate.

Η αγωγή περιλαμβάνει 1.670 αξιώσεις κυρίως από θεσμικούς επενδυτές της εταιρείας, οι οποίοι κατηγορούν την αυτοκινητοβιομηχανία ότι δεν τους ενημέρωσε έγκαιρα για το εύρος του σκανδάλου, το οποίο έχει κοστίσει ήδη στη VW 27,4 δισ. ευρώ σε ποινές και πρόστιμα.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι αν η VW τους είχε προειδοποιήσει για το dieselgate πριν από την ανακοίνωση του σκανδάλου από τους ρυθμιστικούς φορείς, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι θεσμικοί επενδυτές ενδεχομένως να είχαν αποφύγει μέρος των απωλειών που επέφερε το σκάνδαλο.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέγραψαν απώλειες έως και 37% τις μέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ ότι η VW σκοπίμως αλλοίωνε τα στοιχεία για τα επίπεδα των εκπομπών ρύπων στα ντιζελοκίνητα μοντέλα της.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει με την αρχική τοποθέτηση του προέδρου του δικαστηρίου τη Δευτέρα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, πάντως, από τη μεριά της υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση της παραβίασης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν ήταν ανάλογη με πώς χειρίστηκαν παρόμοιες υποθέσεις που αφορούσαν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Όπως υποστηρίζει, επειδή άλλοι κατασκευαστές είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την εξαπάτηση σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων χωρίς να προηγηθεί ειδοποίηση παραβίασης από τις ρυθμιστικές αρχές και δεδομένου ότι η VW βρισκόταν σε συζητήσεις για την επίτευξη ανάλογης συμφωνίας, το ΔΣ της εταιρείας δεν θεώρησε αναγκαία την ενημέρωση των επενδυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ