Ήξεις Αφήξεις με τις συντάξεις. “Θα δούμε” λέει τώρα η κυβέρνηση

Ρίχνει σιγά σιγά τους τόνους η κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων, ύστερα από το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν οι αγορές πως δεν θα “ανεχθούν παιχνίδια” με την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και την απόκλιση της από τα συμφωνηθέντα. 

Όσο πλησιάζει η ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας θα ανέβει στο βάθρο του Βελλίδειου για να ανακοινώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, τόσο πέφτουν οι τόνοι από το επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τις συντάξεις. Από το “οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν σε καμία περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι συμφωνήσαμε με τους θεσμούς”, περάσαμε στο “θα δούμε”

Οι πιέσεις των αγορών αλλά και των θεσμών ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν αλλάζουν εύκολα ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν από το Eurogroup του Οκτωβρίου. Από την κυβέρνηση τώρα διαρρέει πως υπάρχουν διάφορα σενάρια παράτασης για την έναρξη των περικοπών, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η μείωση των συντάξεων σε δόσεις. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το ένα σενάριο λέει ότι οι μειώσεις θα γίνουν έξι μήνες αργότερα. Από τον Ιούλιο του 2019 δηλαδή και όχι από 1/1/2019. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο. Εάν μάλιστα επιλέξει να κάνει εκλογές τον Μάιο τότε οι περικοπές δεν θα έχουν γίνει και η καυτή πατάτα θα πάει στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα μπορούν να συνεχίσουν από τα μπαλκόνια να υπόσχονται ότι ίσως και να μην γίνουν… όπως γίνεται και τώρα.
Το δεύτερο σενάριο λέει ότι οι περικοπές θα γίνουν σε δόσεις σε βάθος διετίας. Οι μειώσεις δηλαδή θα γίνονται ανά έξι μήνες σταδιακά έτσι ώστε να μην είναι μεγάλο το σοκ από το συνολικό ύψος των περικοπών. Με τον τρόπο αυτό η μείωση που θα έρθει από 1/1/2019 δεν θα είναι τόσο μεγάλη και έτσι θα περιοριστεί κάπως το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Το τρίτο σενάριο, το οποίο είναι και το χειρότερο για τους συνταξιούχους λέει ότι δεν θα γίνει τίποτε, ότι δηλαδή ο νόμος θα ισχύσει ως έχει και έτσι οι μειώσεις 18% θα γίνουν κανονικά, όπως άλλωστε επιμένουν και οι δανειστές.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο από όλους είναι ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής της θα μοιράσει και φέτος, πιθανότατα στα τέλη Δεκεμβρίου το εφάπαξ ποσό στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο και πάλι θα βαφτίσει 13η σύνταξη, παρά το γεγονός ότι θα είναι ποσό που δεν αντιστοιχεί στο ποσό της 13ης σύνταξης και ούτε θα το λάβουν οι συνταξιούχοι στο σύνολό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ