ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Συνέχιση της λιτότητας “βλέπουν” 9 στους 10 Έλληνες

Μόνο η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές πιστεύουν τελικά ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου σηματοδοτεί και την είσοδο της χώρας σε μια «νέα εποχή», αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν.

Αυτό προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε δείγμα 1.003 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, η οποία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «κατά τη γνώμη σας η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα ή αυτές θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών;», εννέα στους 10 ερωτηθέντες (89%) απάντησαν ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η θέση των Ελλήνων σχετικά με το αν η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου αποτελεί θετική ή όχι εξέλιξη για την οικονομία της χώρας. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, μόνο το 30% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την οικονομία, ενώ το 41% την κρίνει ως ουδέτερη. Το 25% απάντησε ΔΓ/ΔΑ (Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ).

Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει, επίσης, ότι αυτήν την περίοδο η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (67%), έναντι μόλις 27% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης την ανάγκη συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές διευθετήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η θέση των ερωτηθέντων σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Επτά στους 10 πιστεύουν ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποφασίζεται μέσω διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζομένους, έναντι μόλις δύο στους 10 που θεωρούν ότι πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Μεγάλο είναι, επίσης, το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκτιμούν ότι θα συμβάλει θετικά στον καθορισμό των ζητημάτων της παραγωγής και της αγοράς εργασίας η αναβαθμισμένη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (47%), έναντι 22% που θεωρεί ότι δεν θα μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση και 21% που εκτιμά ότι θα λειτουργήσει αρνητικά.

Εκεί, όμως, που συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να “ακούει” περισσότερο τις απόψεις των εργαζομένων. Το 83% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει συναντήσεις συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων, με τη σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων να θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας (αθροιστικά 30% αυθόρμητες αναφορές).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ