Οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων “σκοτώνουν” τις σκέψεις για έξοδο στις αγορές

Ευτυχώς που υπάρχει το μαξιλαράκι των τραπεζών και δεν είναι ανάγκη για την Ελλάδα να βγει άμεσα στις αγορές, αφού η κρίση στις αναδυόμενες αγορές και οι πιέσεις τόσο από τα ανατολικά της χώρας και την υποβάθμιση της Τουρκικής οικονομίας όσο και στην δύση με την αστάθεια που υπάρχει στην Ιταλία έχουν πιέσει τα Ελληνικά ομόλογα σε “απαγορευτικές” αυξήσεις.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σήμερα ενισχύθηκε κατά 10,8 μονάδες βάσης στο 4,632%, ενώ το ίδιο ανοδική είναι και η πορεία του 5ετούς ομολόγου το οποίο καταγράφει αύξηση 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698%. Αντίστοιχα αυξημένα είναι και τα spread του 10ετούς το οποίο έφτασε τις 426,6 μονάδες βάσης. 

Με αυτές τις συνθήκες η οποιαδήποτε σκέψη που μπορεί να είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έστω για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, καθώς οι διεθνείς συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοια ανοίγματα. 

Από τη μεριά του, πάντως, ο Φρανσουά Γκομπρόν της Generali Investments υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν καλή επιλογή σε σχέση με αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό DAS INVESTEMENT, αν και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, τα 10ετή ομόλογα αποτελούν καλή επιλογή καθώς το χαμηλό rating αναπληρώνεται εν μέρει από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται σε χέρια υπερεθνικών και δημόσιων δανειστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ