Βρετανία: Ένταλμα σύλληψης δύο Ρώσων για την υπόθεση Σκρίπαλ

Τα ονόματα δύο Ρώσων που φέρονται ως οι δράστες της επίθεσης στον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εισαγγελία της Βρετανίας.

Ο Σκρίπαλ, πρώην συνταγματάρχης στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, που πρόδωσε δεκάδες πράκτορες στη βρετανική MI6, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε δημόσιο πάρκο στο Σάλσμπερι τις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για τις δηλητηριάσεις και είχε προσδιορίσει ότι το δηλητήριο ήταν ο θανατηφόρος νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ, που είχε αναπτυχθεί από τον Σοβιετικό στρατό τις δεκαετίες του 1970 και 1980, αν και η Ρωσία επανειλημμένως έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση.

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, η Εισαγγελία της Βρετανίας, έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους δύο Ρώσους, τα ονόματα των οποίων είναι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρούσλαν Μπόσιροφ, ενώ η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες των δύο ανδρών, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν θα υποβάλουμε αίτηση στη Ρωσία για την έκδοση αυτών των ανδρών, καθώς το ρωσικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση των υπηκόων του», δήλωσε η Σου Χάμινγκ, διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών της Εισαγγελίας.

Ο Νιλ Μπασού, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, δήλωσε ότι οι δύο ύποπτοι ταξίδευαν με ψευδώνυμο, αλλά ήταν περίπου 40 ετών και είχαν αυθεντικά ρωσικά διαβατήρια, ενώ πρόσθεσε ότι ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμειναν οι δύο άνδρες στο Λονδίνο. Όπως σημείωσε, οι ύποπτοι έφτασαν στη Βρετανία στις 2 Μαρτίου και έφυγαν στις 4 του ίδιου μήνα, αναφέρει το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ