Ράλι στο ιταλικό χρηματιστήριο “βλέπει” η Citi

Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία δεν αναμένεται να τρομάξει τόσο τους επενδυτές σημειώνει η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι το χρηματιστήριο του Μιλάνου θα ολοκληρώσει τελικά το 2018 με σημαντικά κέρδη.

Φέρνοντας ως παράδειγμα δύο προηγούμενες περιόδους αδυναμίας των ιταλικών μετοχών, το 2011 και το 2014, οι αναλυτές της Citi επισημαίνουν ότι «είναι ολοένα και πιο πιθανό η ιστορία να επαναληφθεί (το τέταρτο τρίμηνο του 2018)», σύμφωνα με το CNBC.

Ο βασικός δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου, o FTSE MIB, καταγράφει απώλειες 7% από την αρχή του έτους, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επιλογή πολλών επενδυτών τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι επενδυτές έγιναν πιο επιφυλακτικοί στη συνέχεια εν μέσω φόβων ότι η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες τη στιγμή που η χώρα ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, ο ιταλικός δείκτης αρχικά υπεραπέδωσε, ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό βασικό δείκτη κατά 12% νωρίτερα φέτος και έφτασε σε νέο 10ετές υψηλό «παρά το ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα» των εκλογών του Μαρτίου. Ωστόσο, στη συνέχεια η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντική διόρθωση εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη του.

Η Citi εκτιμά, ωστόσο, ότι το ιταλικό χρηματιστήριο θα κλείσει τελικά τη χρονιά με κέρδη. Αν και οι αναλυτές της τράπεζας δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένο ποσοστό για το year-end ράλι, όπως σημειώνει το CNBC, επεσήμαναν ότι το 2016, που επίσης επικρατούσε πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, ο FTSE MIB είχε υποχωρήσει κατά 29% πριν ανακάμψει και κλείσει τελικά τη χρονιά με κέρδη 27%.

Η Citi επισημαίνει, εξάλλου, ότι η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσει τον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτους, όπου το έλλειμμα δεν θα υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ. Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι η χώρα δεν αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι η μείωση του δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με την Citi, σε αυτό το σενάριο οι ιταλικές μετοχές θα ωφεληθούν.

«Παρά την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη επιβράδυνση των εξαγωγών, τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν θετικά», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, οι οποίοι σημειώνουν ότι προτιμούν τις ιταλικές εταιρείες που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ιταλίας.

Η τράπεζα Prysmian, η Fineco, η Moncler και η Ferrari είναι μερικές από τις αγαπημένες της επιλογές, σε αντίθεση με τις Telecom Italia, ERG και Mediaset που συγκαταλέγονται σε αυτές που προτιμά λιγότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ