Άνοδος του PMI υπηρεσιών της Βρετανίας τον Αύγουστο

Μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι αναμενόταν εμφάνισε τον Αύγουστο ο τομέας υπηρεσιών της Βρετανίας, σηματοδοτώντας ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη σταθερής ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών της IHS Markit/CIPS ανήλθε τον Αύγουστο στις 54,3 μονάδες από τις 53,5 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η άνοδος του PMI υπηρεσιών αντισταθμίζει την υποχώρηση που κατέγραψαν οι τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, καταδεικνύοντας ότι η βρετανική οικονομία θα εμφανίσει τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,4%, όπως και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την IHS Markit.

«(Πρόκειται για) ένα σχετικά ισχυρό και ανθεκτικό ποσοστό επέκτασης που αναμφισβήτητα θα δώσει κάποια ανακούφιση στην Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η αβεβαιότητα του Brexit υπονομεύει την άμεση προοπτική της οικονομίας, καθώς ενώ απομένουν λιγότερο από 7 μήνες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει τους όρους της μελλοντικής σχέσης τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ