30.000 ακίνητα βγαίνουν στο “σφυρί” από τις τράπεζες, ξεκινάνε σήμερα οι πλειστηριασμοί

Ξαναρχίζουν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, οι πρώτοι στην μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 528 πλειστηριασμοί ενώ μόνο για την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν 50.000 πλειστηριασμοί. Στα 30.000 υπολογίζονται τα ακίνητα που θα βγουν στο “σφυρί” μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου να ρυθμίσουν όσο πιο πολλά στεγαστικά δάνεια μπορούν ερχόμενοι σε συμφωνίες και ρυθμίσεις με τους οφειλέτες προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφει και η “φυγής” από τον νόμο Κατσέλη, λόγω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που έρχεται στις 15 Σεπτεμβρίου η οποία αναμένεται να αποκαλύψει μεγάλα “λαβράκια”.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ