Οι Ελληνικές αρχές θα εκδώσουν στην Ρωσία τον Αλεξάντερ Βίνικ για απάτη και ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων

Στην Ρωσία όπως όλα δείχνουν θα εκδοθεί τελικά ο Αξεξάντερ Βίνικ, ιδιοκτήτης της BTC-e, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. To BTC-e ήταν ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων το οποίο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2011 και μέσω αυτού οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων τα μετέτρεπαν σε κανονικά νομίσματα ή και το αντίστροφο. 

ΤΟ ανταλλακτήριο έκλεισε το 2017 όταν και συνελλήφθησαν από τις αρχές αρκετά μέλη της διοίκησης του με τον Αλεξάντερ Βίνικ να συλλαμβάνεται τελικά το 2017 στην Αθήνα από τις αρχές ύστερα από διεθνές ένταλμα σύλληψης και την καταδίκη του ερήμην από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων. 

Η επίσημη απόφαση για την έκδοση του θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και θα έχει άμεση ισχύ. Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο θα εξετάσει επίσης το αίτημα της Γαλλίας η οποία έχει επίσης ζητήσει την έκδοση του. Ο ίδιος ο Βίνικ έχει συμφωνήσει να εκδοθεί στην Μόσχα, ενώ σύμφωνα με το RIA Novosti την τελική απόφαση για τον τόπο έκδοσης είναι πολιτική και θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι. 

Εκτός από την Ρωσία και την Γαλλία, την έκδοση του Βίνικ έχουν ζητήσει και οι ΗΠΑ, ενώ τα ελληνικά δικαστήρια που έχουν μέχρι τώρα ασχοληθεί με την υπόθεση έχουν αποφασίσει υπέρ και των τριών χωρών, με την τελική απόφαση για την έκδοση να είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Η Γαλλία στηρίζει την εκδοσή του στην χώρα ύστερα από την κατηγορία πως ο Βίνιν εξαπάτησε πάνω από 100 άτομα σε έξι Γαλλικές πόλεις μεταξύ 2016 και 2017. Την ίδια στιγμή η Ρωσική κυβέρνηση παρενέβη επίσης στην υπόθεση ζητώντας την έκδοση του στην χώρα, με το ποσό της απάτης που χρεώνεται στον Βίνικ στην Ρωσία να ανέρχεται στα 9.800 δολάρια. Η υπόθεση άρχισε να αποκτάει έντονο παρασκήνιο όταν ο Μακαρόφ, δικηγόρος του Βίνικ κατήγγειλε πως άτομα της εισαγγελίας της Γαλλίας προσπάθησαν να ανακρίνουν τον Βίνικ χωρίς άδεια από τις ελληνικές αρχές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ