Συγκρατημένη απαισιοδοξία για την Τουρκική οικονομία από την Fitch

Σε περαιτέρω συρρίκνωση σπρώχνει την Τουρκική οικονομία το καθοδικό σπιράλ της λίρας οδηγώντας την σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αναμένεται να συρρικνώσει περαιτέρω το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch. 

O oίκος αξιολόγησης μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2018 με 2020, τονίζοντας πως βλέπει σημαντικά καθοδικά ρίσκα.

Συγκεκριμένα, η Fitch προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα μεγεθυνθεί κατά 3,8% το 2018 και 1,2% το 2019. Η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει κάπως το 2020, στο 3,9%, αλλά θα παραμείνει κάτω από τον τρέχουσα τάση.

Οι τουρκικές αρχές θα συνεχίσουν σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της λίρας και η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά τα μέτρα αυτά δεν θα είναι αρκετά για τον περιορισμό του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2020.

Η Fitch επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικά καθοδικά ρίσκα για τις προβλέψεις της, τα οποία περιλαμβάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις, την πιθανή φυγή κεφαλαίων και τις πιστωτικές πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Υπογραμμίζει ωστόσο πως δεν βλέπει πιθανή την επιβολή capital controls ή την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ