Η Αργεντινή “ξηλώνει” τη μισή κυβέρνηση για να μειώσει τα κόστη λειτουργίας του κράτους

Η κατάσταση στην Αργεντινή γίνεται όλο και χειρότερη όσο περνάνε οι μέρες χωρίς την οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των πολιτών της χώρας και να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, αποφάσισε να “ξηλώσει” το μισό υπουργικό συμβούλιο και να μειώσει έστω και με αυτό τον τρόπο τα έξοδα του κράτους. 

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Μαουρίτσιο Μάρσι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο οποίος είπε πως “η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει” και ανακοίνωσε την κατάργηση περίπου των μισών υπουργείων. Ταυτόχρονα εξήγγειλε και την αύξηση των φόρων σε ορισμένα σιτηρά και άλλα προϊόντα, προκειμένου να μαζέψει τα κεφάλαια εκείνα που θα επιτρέψουν στη χώρα με επιστρέψει στην κανονικότητα της. 

Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας και σογιέλαιου και είναι επίσης μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού και σιταριού. Από την 1η Ιανουαρίου, αυτές οι πρωτογενείς εξαγωγές θα φορολογηθούν με τέσσερα πέσος για κάθε δολάριο αξίας, ενώ τα μεταποιημένα προϊόντα θα φορολογηθούν με τρία πέσος για κάθε δολάριο αξίας.

Η κυβέρνησή ανακοίνωσε ότι θα υπερβεί τους στόχους που είχε θέσει το ΔΝΤ τον Μάιο. Μέχρι το επόμενο έτος, η Αργεντινή λέει ότι θα έχει τον προϋπολογισμό της ισορροπημένο, έτσι ώστε να ξοδεύει ακριβώς όσα κερδίζει πριν από πληρωμές τόκων (προηγουμένως στόχος της ήταν έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ). Μέχρι το 2020, ελπίζει να επιτύχει πλεόνασμα 1% στον προϋπολογισμό της. Η κύρια όμως ανακοίνωση του διαγγέλματος ήταν η αποκατάσταση του φόρου επί των εξαγωγών. Στην τηλεόραση, ο κ. Μαρσι ανανέωσε τη δέσμευσή του να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά αναγνώρισε τα λάθη της κυβέρνησης. Πρότεινε ότι η βαθμιαία προσέγγιση του ενάντια στον πληθωρισμό είχε αποτύχει και ότι η πραγματικότητα έδειξε “πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα”.

Οι αγορές ενδέχεται να “απολαύσουν” ορισμένες από αυτές τις ανακοινώσεις, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης πολιτικές εντάσεις, καθώς ο κ. Μάρσι θα χρειαστεί να “απολύσει” πολιτικούς που είναι κρίσιμοι σύμμαχοι του στο Κογκρέσο. Η επιτυχία αυτών των πολιτικών θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες από τις αγορές, από το ΔΝΤ και από τους ανθρώπους στους δρόμους της χώρας. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Νικολάου Ντιουόβν, ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας το προσεχές έτος σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ολίσθηση  του πέσο. Το νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 60%. 

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ελπίζει να μειώσει το έλλειμμα στο μηδέν μέχρι το 2019.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ