Αλμπαϊράκ: Η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, θα λάβει μέτρα κατά του πληθωρισμού

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπερασπιζόμενος την τράπεζα που παρά τη νομισματική κρίση δεν έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφορά της εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι δεν περιμένει πως ο τραπεζικός τομέας της χώρας θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης ότι το sell-off στη λίρα αποδυναμώνει τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη η Άγκυρα είναι πρόθυμη να επέμβει και να παράσχει υποστήριξη, αναφέρει το Reuters.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, εν μέσω ανησυχιών για τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής από τον πρόεδρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, από την Τουρκία.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να μετριάσει τον διψήφιο πληθωρισμό και να στηρίξει το νόμισμα. Ωστόσο, ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων», θέλει τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι ίσως πιο ανεξάρτητη από εκείνες άλλων χωρών», δήλωσε σε συνέντευξή του ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε επιπλέον κινήσεις για να «συνεχίσει να είναι ανεξάρτητη».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Αλμπαϊράκ τόνισε ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου απαιτείται «πλήρης μάχη κατά του πληθωρισμού», σύμφωνα με το Reuters.

Η κεντρική τράπεζα, μάλιστα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στην επόμενη συνάντησή της στις 13 Σεπτεμβρίου θα προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της δεδομένου ότι υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» για τη σταθερότητα των τιμών, σε μια σπάνια κίνηση καθησυχασμού των αγορών μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στη χώρα, που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό σχεδόν 15 ετών.

Υπενθυμίζεται, ότι στην τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, εξέλιξη που οδήγησε σε απότομη πτώση το τουρκικό νόμισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ