Φορολογικό προφίλ πολιτών φτιάχνει η εφορία, τι αλλάζει από Νοέμβριο!

Το φορολογικό προφίλ των πολιτών θέλει να φτιάξει η εφορία με σκοπό την αποτελεσματικότερη (και δικαιότερη όπως υποστηρίζει το κυβερνητικό επιτελείο) συλλογή φόρων προκειμένου να στηρίξει τα κρατικά ταμεία και να επιτύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί σε βάθος χρόνου. 

Σημαντική βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση έχει το περιουσιόλογιο η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και θα αποτελέσει το πιο σύγχρονο “δόκανο” της εφορίας στην προσπάθεια της να εντοπίσει όσους πληρώνουν λιγότερους φόρους από τις δυνατότητες τους. Το περιουσιολόγιο σε συνδυασμό με δαπάνες από πιστωτικές κάρτες, δαπάνες για δάνεια, λογαριασμούς ρεύματος και κινητών τηλεφώνων, θα φτιάξουν το φορολογικό προφίλ του κάθε πολίτη βάση του οποίου θα καθορίζεται και ο φόρος τον οποίο θα καλείται να πληρώσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” ήδη έχει ξεκινήσει το “φακέλωμα” με στοιχεία που αφορούν στις πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών, δαπάνες για ηλεκτρικό, νερό σταθερό και κινητό τηλέφωνο, ασφαλιστικά συμβόλαια, αποζημιώσεις, δωρεές, πληρωμές σχολείων και φροντιστηρίων. Όλα αυτά θα συνδυάζονται και θα προκύπτουν τα έξοδα που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι. Ουσιαστικά θα προκύπτει μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, μετοχές, επενδύσεις σε χρυσό. Χρηματοπιστωτικά προϊόντα, σκάφη κ.λπ. το περιουσιακό προφίλ το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί και το τεκμήριο φορολόγησης του κάθε πολίτη. 

Εντός του Νοεμβρίου θα δοθεί σε κάθε φορολογούμενο προθεσμία δύο ή τριών μηνών ώστε να μπουν στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία που έχουν εισαχθεί είναι τα σωστά.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν λάθη θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης, ωστόσο στην περίπτωση που εντοπιστούν φορολογούμενοι οι οποίο δεν δηλώσουν κάποιο στοιχείο τα πρόστιμα θα είναι βαρύτατα και θα φθάνουν ως και τη δήμευση.
Το σχέδιο είναι ως τον Μάρτιο του 2019 το περιουσιολόγιο να είναι σε πλήρη λειτουργία και να έχει καταγραφεί σε αυτό η πλήρης εικόνα της περιουσιακής και οικονομικής κατάστασης κάθε φορολογουμένου ώστε παρακολουθείται στενά η εξέλιξή της από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ